I Vranje glasalo protiv GMO

Odbornici Skupštine Grada Vranja usvojili su jednoglasno deklaraciju za Vranje bez genetski modifikovanih organizama (GMO).

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.02.2013.

13:42

Default images

To je urađeno po nacrtu koji je lokalnim samoupravama poslala stranka Zeleni Srbije, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

Tričković je za agenciju Beta izjavio da je deklaracija o Vranju bez GMO usvojena zbog toga što i lokalna samouprava, a ne samo državni organi, treba da vodi brigu o svojim gradjanima.

"Smatramo da je Vranje sa okolnim područjem veoma pogodno za proizvodnju organske hrane i namera nam je da u tom pravcu podstičemo razvoj poljoprivrede, a primena GMO bi bila u suprotnosti sa našim planovima i namerama", kazao je Tričković.

On je naveo da rukovodstvo Grada Vranja, kao i bilo ko u Srbiji, još nema kvalitetne informacije o tome kakve posedice može imati upotreba genetski modifikovanih organizama u hrani.

"Kao zemlja vraćamo se izvornim rasama. U vranjskom kraju ponovo je sve više zastupljeno uzgajanje svinje rase mangulica koja jedno vreme gotovo da je bila zaboravljena a ima najkvalitetnije meso sa malim procentom holesterola", rekao je Tričković.

Deklaracijom, koju je predložila stranka Zeleni Srbije, predvidja se, pored ostalog i da lokalne samouprave proglase svoje opštine teritorijama bez GMO.

Cilj deklaracije, koju je stranka Zeleni Srbije uputila i parlamentu, jeste davanje prednosti kontrolisanoj, odnosno organskoj i klasičnoj proizvodnji biljaka i životinja zasnovanoj na tradicionalnom oplemenjivanju i selekciji, ali i zaštita zdravlja stanovništva od, kako se ističe, nepredvidivih posledica prisustva GMO u hrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: