Što Kostić prodaje šećeranu Žabalj

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da će ta kompaniju, ukoliko pobedi na tenderu za kupovinu grčkog Helenik šugara, prodati šećeranu Šajkaška u Žablju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

11:40

Default images

Prema rešenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, prodaja "Šajkaške" je uslov da bi šećerana "Sunoko", u vlašništvu novosadske MK grupe, dobila odobrenje za preuzimanje Helenik šugara.

"Za nas je prihvatljivo uslovno odobrenje srpske antimonopolske komisije za prezuimanje Helenik šugara. Nadamo se da ćemo pobediti na tenderu i u svemu ćemo postupiti u skladu s odlukom Komisije", rekao je Kostić agenciji Beta.

On je naveo da, pored MK grupe, još tri velike šećerane učestvuju na tenderu za prezimanje Helenik Šugara, iz Bugarske, Poljske i Francuske.

Komisija za zaštitu konkurencije je prošle nedelje donela rešenje kojim je "Sunoku" odobrenje za kupovinu Helenik šugara, pored prodaje jedne šećerane, uslovila i "dostavljanjem sadržinski unapred definisanih šestomesečnih izveštaja", s tim da ta obaveza traje do momenta ukidanja carinskih i drugih dažbina koje se plaćaju pri uvozu šećera u Srbiju.

Kompanija "Sunoko" je najveći proizvodjač i izvoznik šećera u Srbiji, gde poseduje šećerane u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču.

Grčka vlada je raspisala tender za prodaju 82,33 odsto akcija državne kompanije Helenik šugar, koja osim pet fabrika u Grčkoj, od kojih su tri aktivne, ima i dve šećerane u Srbiji - "Šajkašku" i "Crvenku".

Prema proceni Komisije za zaštitu konkurencije tržišni udeo "Sunoka" u odnosu na ukupni nominalni kapacitet prerade šećerne repe svih učesnika na tržištu proizvodnje šećera u Srbiji bio bi sveden na oko 65 odsto ukoliko bi, posle preuzimanja Helenik šugara, bila prodata šećerana "Šajkaška".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: