Ovo je najtraženiji posao u Srbiji

Poslodavce su svojim biografijama najviše ”bombardovali” razni menadžeri, poslovni sekretari, telefonski operateri, knjigovođe, magacioneri i kuriri.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 20.02.2013.

21:28

Default images

Zanimanja u okviru trgovine i prodaje su se izdvojila kao ubedljivo najtraženija, sa skoro 35 odsto udela u ukupnom broju objavljenih oglasa.

Na jedan oglas za posao u Srbiji se prijavi u proseku 150 kandidata, ali na pojedine pozicije konkuriše i po 1.500, podaci su do kojih je došao Infostud.

"A u top pet najtraženijih zanimanja našli su se i poslovi u oblasti administracije i računovodstva, ekonomije, transporta, ugostiteljstva, marketinga i pi-ara", kaže Elena Erdeljanović iz ”Infosuda”.

Ona objašnjava da su potrebe tržišta rada i interesovanja kandidata i dalje u raskolu jer su poslodavci najčešće raspisivali oglase za komercijaliste, prodavce, administrativne radnike, vozače i programere, dok su kandidati pokazivali najveće interesovanje za menadžerske pozicije u prodaji i izvozu, poslovnoj administraciji...

S druge strane, poslodavci su najmanje tragali za bibliotekarima, inženjerima grafičke tehnologije, snimateljima, proceniteljima rizika, stjuardima, defektolozima i sanitarnim tehničarima, pa su kandidati zainteresovani za ove pozicije imali vrlo malo prilika da nađu posao u struci.

Visoko obrazovanje bilo je obavezan ili makar poželjan uslov za dobijanje posla u čak 55 odsto oglasa, dok je znanje engleskog jezika traženo u čak 72 odsto.

skovcu. I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da se po završetku svakog konkursa poslodavci nađu ”u moru” radnih biografija jer je hroničan deficit poslova prouzrokovao da ”svi apliciraju za sve”.

"Pitanje je, međutim, koliko tih ljudi zaista odgovara onome što se traži jer je činjenica da većina kandidata konkuriše za radna mesta iako znaju da nemaju potrebne kvalifikacije", kaže Nevena Letić iz NSZ i objašnjava da je posao njihove službe da ”filtriraju brojne prijave”:

Ona računa da su poslodavci u poslednjih godinu dana od NSZ tražili 55.583 kandidata za razna zanimanja.

Najveći broj nezaposlenih je angažovan u Beogradu (7.387), ali je i dalje atraktivan Kragujevac. Porast zapošljavanja primećen je i u Leskovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: