Tužan jubilej Železare

Železara Smederevo danas je obeležila 100 godina postojanja i stoleće industrije čelika u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

20:09

Default images

Istorijat Železare i razvojni put predstavljeni su izložbom fotografija i dokumenata, počev od inicijative za osnivanje Srpskog akcionarskog rudarsko topioničkog industrijskog društva (SARTID) do danas.

Železara je jubilej dočekala sa jednom ugašenom velikom peći, a drugom na tihom hodu, u iščcekivanju stateškog partnera ili drugog rešenje države za nastavak rada.

Austrougarski STEG (Društvo državnih železnica), zajedno sa srpskim kapitalom, 20. februara 1913. uputio je ministru Narodne privrede molbu za osnivanje SARTID-a.

Sa srpske strane od viđenijih akcionara molbu je potpisao industrijalac i guverner Narodne banke Kraljevine Srbije Đorđe Vajfert. Osnivanje SARTID-a odobreno je 10. maja iste godine, a 26. maja 1913. održan je osnivački zbor akcionara u Beogradu na kom je izabran Upravni odbor i predsednik Zbora.

Statutom je definisano ime novog akcionarskog društva - SARTID. Društvo je upisano u Registar prvostepenog trgovinskog suda u Beogradu 1. juna 1913.

Izložbom fotografija kroz najznačajnije godine razvoja predstavljena je tradicija fabrike i njeni zaposleni od 1913. do 2013. U Železari rade potomci nekadašnjih radnika, a i po četiri generacije ostaju verne fabrici.

Smederevska železara danas ima pogone u Radincu kod Smedereva, u Šapcu i Kučevu i u nadi da će uskoro ponovo pokrenuti proizvodnju čelika i nastaviti tradiciju staru jedan vek, danas slavi rođendan.

Danas je u Železari otvorena i izložba novina koje su u fabrici izlazile 60 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: