Deltin prihod 630 miliona evra

Kompanija Delta Holding ostvarila je u 2012. godini ukupan prihod od 630,5 miliona evra i operativni profit od 49,4 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

15:08

Default images

Delta je u 2012. godini za poreze i doprinose izdvojila 130 miliona evra, predsedavajući Borda direktora Delta Holdinga, Dejan Jeremić, na konferenciji, prvoj za 22 godine od osnivanja te kompanije na kojoj na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja.

Prema njegovim rečima, u ukupnom prometu u prošloj godini najveći udeo je imala Delta Agrar Grupa (36 odsto), dok su Delta đenerali i Delta DMD imali po 18 odsto. Delta sport je ostvario udeo od 16 procenata, dok su najmanji udeo imali Delta Auto i Delta Real Estate, po šest odsto.

Jeremić je rekao da je teško uporediti rezultate iz 2012. godine sa prethodnom godinom, jer je Delta Holding generisao u prvih šest meseci 2011. i profit koji je donosio Delta Maxi, koji je kasnije prodat belgijskom Delezeu (Delhaize).

On je istakao Delta Agrar koji je lane ostvario rekordan izvoz od 36 miliona evra, najviše na tržište Evropske Unije (71,82 odsto), i koji je, po njegovim rečima, imao bolji prinos od celokupne srpske poljoprivrede.

"Ovako visok prinos rezultat je Deltinih ulaganja u moderne sisteme za navodnjavanje, sisteme za zaštitu od mraza, kao i u robotske sisteme za detekciju bolesti i štetočina", objasnio je Jeremić. Delta Holding planira za 2013. godinu ukupan prihod od preko 700 miliona evra, što je projektovani rast od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i operativni profit od 60,7 miliona evra, 24 odsto više nego u 2012, dodao je on.

Komentarišući neke pogrešne odluke kompanije iz prethodnih godina, Jeremić je kao primer naveo lošu procenu pri kupovinu hotela Kontinental i poslovnog prostora na toj lokaciji, koji je plaćen 148 miliona evra, ali se usled ekonomske krize ta investicija nije pokazala uspešnom za kompaniju.

Takođe je naveo i neuspelo dovođenje kompanije Bauhaus u Srbiji, stopiranje projekta uvođenja brenda Njuluk (New Look) na tržište Hrvatske zbog slabog interesovanja, kao i projekat izgradnje komercijalnih farmi svinja koji nije dao očekivane rezultate.

Jeremić je podsetio da je Delta u 2012. u Beogradu otvorila zadužbinu "Sunce", dnevni boravak za decu i omladinu sa invaliditetom, u koju je uloženo 2,3 miliona evra.

Prema njegovim rečima, kompanija je u periodu od 2007. do 2012. godine uložila u društveno odgovorno poslovanje preko 25 miliona evra, i oko 6,8 miliona evra u Fudbalski savez Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: