Od maja taksi samo s klima-uređajem

Na osnovu odluke o auto-taksi prevozu koja je doneta 2011. godine, sva taksi vozila moraće od 1. maja da budu opremljena klima-uređajima.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 20.02.2013.

13:02

Default images

Time će se poboljšati kvalitet taksi usluga, jer će skoro svi automobili biti klimatizovani i novije proizvodnje.

U pojedinim taksi udruženjima kažu da klimatizacioni uređaj u vozilu znači i vozačima i napominju da mušterije koji se leti voze na "duže relacije" traže hladniji ambijent, dok oni stariji i roditelji sa malom decom mole da se rashladni uređaji isključe.

Uprkos željama, taksisti će morati da izdvoje od 500 do 800 evra za rashladne uređaje, a u udruženjima kažu da već 90 odsto registrovanih taksista ima klima-uređaje.

Tokom estetskog pregleda cele godine će se raditi na proveri ispravnosti klima-uređaja, koji može i da greje i da hladi.

"Od kada je 2008. stupila na snagu odluka prema kojoj taksi vozila moraju imati motore 'evro 3' taksisti su promenili svoja vozila", kaže Stevan Blagojević, potpredsednik udruženja taksi preduzetnika SITAB.

Manji broj taksista se tada žalio Ustavnom sudu, ali svi koji se legalno bave taksiranjem su poštovali Zakon.

Od 1. marta svako taksi vozilo moraće da ima "Evro 3" motore, što znači da taksisti neće moći da rade u vozilima koja su proizvedena pre 2000. godine.

Kako je za B92 izjavio Milivoj Armuš, predsednik udruženja Beotaksi, on podržava ovu odluku i ističe da 80 odsto njihovih voziila već poseduje klima-uređaje.

.

Troše i do 20 odsto više goriva

U "Žutom taksiju" kažu da će, iako 80 odsto taksi vozila u njihovom udruženju imaju ugrađene klimatizacione uređaje, ovakva odluka ugroziti njihove zaposlene.

"Nismo dobili zvaničan dopis za klimu, već samo za Evro 3 motore. Uređaji za rashlađivanje prvo nisu dobri za zdravlje, a troši se i do 20 odsto više goriva kada je klima ugrađena", kažu u Žutom taksiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: