Usvojen Zakon o Južnom toku

Skupština Srbije usvojila je Zakona o Južnom toku koji treba da ubrza eksproprijaciju zemljišta i pribavljanje dokumentacije za izgradnju gasovoda kroz Srbiju.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 20.02.2013.

11:53

Default images

Za taj zakon glasalo je 176 poslanika vladajuće koalicije i opozicionih Demokratske sranke i Demokratske stranke Srbije, a protiv 12 poslanika Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Korisnik eksproprijacije, kako piše u zakonu, biće preduzeće Južni tok (South stream) iz Novog Sada, koje će steći pravo na zemljište sedam dana nakon izdavanje rešenja o eksproprijaciji.

Naknade vlasnicima zemljišta odredjivaće se u skladu s važećim Zakonom o eksproprijaciji, a o predlozima za eksproprijaciju postupaće se po pravilima skraćenog upravnog postupka.

Zakon je donet po hitnom postupku kako bi se, navela je Vlada Srbije, stvorili uslovi za početak izgradnje gasovoda s pratećim objektima, čime će se podstaći privredni razvoj Srbije i regiona.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ranije je izjavila da očekuje da će gradnja deonice Južnog toka u Srbiji početi tokom 2013, kao i da je izgradnja tog gasovoda veoma važan međunarodni projekat koji će povećati energetsku stabilnost Srbije i da je zbog toga neophodno da se što pre uradi ekspropiracija zemljišta.

Eksproprijacija oko 8.000 hektara zemljišta kroz Srbiju za potrebe izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok koštaće do 24 miliona evra.

Direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajtović ranije je rekao da je obezbeđen novac za izgradnju gasovoda Južni tok i za ekspropiraciju zemljišta.

Vlada Srbije će nakon stupanja zakona na snagu osnovati radno telo sastavljeno od predstavnika ministarstva nadležnih za energetiku, finansije, građevinarstvo i prostorno planiranje radi praćenja realizacije izgradnje gasovoda Južni tok.

Zakon o Južnom toku stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasnik. Deonica gasovoda u Srbiji duga je oko 450 kilometara, vrednost investicije je 1,7 milijardi evra, a taj deo projekta realiziju Gasprom i Srbijagas kroz zajedničku firmu Južni tok Srbije u kojoj je ruski udeo 51 odsto, a srpski 49 procenata.

Međunarodni gasovod Južni tok, u koji će biti investirano oko 16 milijardi evra, dopremaće ruski gas cevima ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Italije do potrošača u EU i centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Deo projekta u Srbiji realizovaće preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva. Ta firma registrovana je u Švajcarskoj i vlasnik je preduzeća Južni tok iz Novog Sada, korisnika eksproprijacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: