Gasprom: Južni tok u Srbiji 2014.

Izgradnja gasovoda Južni tok počinje u januaru 2014, dok se tenderi za izvođače radova na izgradnji i instalaciji očekuju u poslednjem kvartalu ove godine.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 20.02.2013.

10:31

Default images

Kako je za Blic najavio Leonid Čugunov, šef Odeljenja za upravljanje projektima u Gaspromu, zadužen za praćenje realizacije projekta Južni tok, izbor izvođača radova i dobavljača materijala i opreme će biti putem konkursa u skladu sa srpskim regulativama, što je predviđeno i Međudržavnim sporazumom koji su Rusija i Srbija potpisale 2008. godine.

"Ako su svi drugi kriterijumi jednako ispunjeni, prednost će se dati preduzećima koja potiču iz jedne od zemalja potpisnica sporazuma", kaže Čugunov, koji je u Gaspromu zadužen za koordinaciju inženjerskih i građevinskih aktivnosti u okviru projekta Južni tok.

On kaže da će mnoge ruske kompanije biti zainteresovane za realizaciju tako važnog projekta u Srbiji i očekuje da i banke budu zainteresovane da učestvuju u finansiranju sa najmanje 70 odsto od vrednosti projekta gasovoda u Srbiji. Kad je reč o polaganju temelja za kompresorske stanice, koje se u Srbiji iščekuje još od decembra 2012, u Ministarstvu energetike za Blic kažu da bi ovi radovi mogli da krenu s početkom građevinske sezone, a da će primena zakona o “Južnom toku” ubrzati pripremu terena za postavljanje cevi i druge opreme neophodne za puštanje gasovoda u rad.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas, smatra logičnim da postavljanje cevi počne iduće godine, imajući u vidu trasu koju gasovod prethodno treba da prođe ispod Crnog mora i kroz Bugarsku, napominjući da podizanje kompresorskih stanica ima drugačiju dinamiku.

Kao posebno značajno on ističe usvajanje zakona o “Južnom toku”, koji bi trebalo da omogući da vlasnici parcela preko kojih gasovod prolazi dobiju pravičnu naknadu, a da u isto vreme spreči da neopravdani zahtevi uspore izgradnju gasovoda.

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila je mišljenje na amandmane date na predlog zakona o “Južnom toku“ koje je uputila Skupštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: