Kako država krpi starački džep?

Niko od 262.282 bivših radnika kojima država garantuje minimalnu penziju ne bi dobijao novac da država nije dotirala Fondu PIO gotovo 15 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 19.02.2013.

21:36

Default images

Prema podacima Ministarstva rada, na račun Penzijskog fonda prebačeno 4,4 milijarde dinara za nekadašnju kategoriju zaposlenih, zatim 80 miliona dinara za penzionisane preduzetnike i još 10,8 milijardi dinara za bivše poljoprivrednike.

"Taj minimum je za nekadašnje činovnike, službenike, administrativne radnike i zaposlene u državnim ili društvenim preduzećima trenutno 12.898 dinara, dok je za poljoprivrednike još manji i iznosi 10.140 dinara. A ovo pravilo je uvedeno kako bi se obezbedila neka minimalna sigurnost u starosti jer bi manje penzije od tih zagarantovanih bile nehumane", objašnjavaju u sektoru za penzije ovog ministarstva.

U Fondu PIO kažu da se ovi iznosi usklađuju dva puta godišnje kada i sve ostale penzije. I istovremeno sabiraju da je najvišnje ”dotiranih” među nekadašnjim ratarima. "Većina ovih poljoprivrednika nije uplaćivala doprinose tokom svog radnog veka ili su to činili kraće od 15 godina, što je zakonski osnov za sticanje penzije. Zato su njihove penzije u proseku veoma male. U ovom trenutku samo četvorica primaju više od 65.000 dinara mesečno, dok, recimo, tolike, pa i veće penzije dobija 825 nekadašnjih preduzetnika".

Najveći broj penzionera je iz redova državne uprave, administracije, javnih i drugih preduzeća, pa je među njima i najveći broj onih koji primaju zakonske minimume, odnosno onih kojima država dotira razliku. Tako, od 1.375.367 penzionera iz ove kategorije, najnižu penziju u ovom času prima čak njih 88.898.

U kategoriji zaposlenih, koja je ubedljivo najzastupljenija u ukupnom broju penzionera, prosečna penzija trenutno iznosi 24.966 dinara. Iz Fonda PIO su tako na ove isplate, samo u poslednjoj tranši, potrošili 34,3 milijarde dinara. Najveći deo (21,5 milijardi) isplaćen je starosnim penzionerima dok je 6,9 milijardi dinara pripalo invalidskim, a 5,8 milijardi dinara porodičnim penzionerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: