Jat se rasterećuje od radne snage

JAT ervejz će u narednih mesec ili mesec i po biti restrukturisan, ali će ostati nacionalna avio-kompanija, rekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 19.02.2013.

14:17

Default images

JAT će dobiti novih šest aviona putem lizinga i biće rasterećen dugova, koji će se verovatno preneti na državu, rekao je Mrkonjić.

Ministar je kazao da će JAT biti rasterećen dela radne snage, tako što je predviđen socijalni program na dobrovoljnoj bazi.

On je istakao da su potencijalni strateški partneri dobrodošli u JAT.

Mrkonjić je dodao da će menadžmet novog JAT-a biti sastavljen od stručnih ljudi i da će oni imati zadatak da avio-kompanija ovu godinu završi bez gubitaka i izrazio uverenje da je to ostvarljivo, ali i da će država pomoći ukoliko bude ostvaren mali gubitak.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović je rekao da se razmatra ideja da od starih JAT-ovih aviona bude formirana nova avio-kompanija sa Aviogeneksom, koja bi bila niskotarifni avio-prevoznik.

Popović je naveo da razgovara sa Aviogeneksom o tome i da bi ta zajednička avio-kompanija mogla da bude firma-kćerka JAT ervejza.
On je rekao da će, kada JAT bude restrukturisan, verovatno biti više interesovanja za strateško partnerstvo, jer ga sad u ovakvom stanju nijedna strana avio-kompanija neće. Direktor JAT ervejza Vladimir Ognjenović je rekao da su trenutni dugovi JAT-a 170 miliona evra i istakao da država ne dotira JAT. On je kazao da je JAT ervejz, uprkos svim teškoćama sa starom flotom, uspeo u prethodne dve godine da poveća broj putnika i podigne za 6,5 miliona evra ukupan prihod.

Ognjenović je ocenio da je sasvim realno da JAT ervejz, uz planiranu podršku vlade i države, sa novim avionima završi ovu godinu na nuli, istakavši da je potpuno siguran da će JAT već u prvoj polovini ove godine biti sasvim druga kompanija.

Na pitanje da li je Etihad zainteresovan za starteško partnerstvo sa JAT-om, on je kazao da je ta avio-kompanija, nakon intenziviranja saradnje sa Ujedinjenim Arapskim emiratima izrazila interesovanje za JAT i da su već razmenjeni podaci.

On je rekao da se ti podaci sada analiziraju i da će se tek onda videti da li je Etihad, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zainteresovan za neki vid sradnje sa JAT-om, ali da to pre svega zavisi od njhovih strateških planova za jugoistočnu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: