Dinkićevo rešenje za odliv mozgova

Država pruža podršku IT industriji zato što su ulaganja srazmerno mala, u odnosu na budući profit i prihod cele države, a time se zaustavlja i odliv mozgova.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.02.2013.

12:00

Default images

''Ako se ulaže u školovanje mladih ljudi, treba učiniti sve da oni mogu da nađu posao u svojoj zemlji, a ne da odu u inostranstvo'', izjavio je ministar finansija Mlađan Dinkić posle obilaska kompanije "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, radi se o velikoj kompaniji koja zapošljava 1.000 inženjera uglavnom iz Novog Sada i Vojvodine i ima jake veze sa Fakultetom tehničkih nauka i Prirodno matematičkim fakultetom u Novom Sadu, odakle se regrutuju novi kadrovi.

''Hoćemo ovakvim kompanijama da damo podšku u narednom periodu, kako kroz poreske podsticaje, koje ćemo usvojiti u prvoj polovini godine, tako i kroz obezbedjivanje odgovarajućih garancija za investicije, ukoliko postoje ozbiljni planovi da se naprave tehnološki parkovi, i da se u njima zaposle mladi stručnjaci i inženjeri'', rekao je Dinkić.

Kako je istakao, ukoliko se povećaju ulaganja u IT sektor, postoji mogućnost da se u zemlju vrate neki naši stručnjaci koji su ranije otišli iz Srbije.
Dinkić danas učestvuje i na okruglom stolu o unapredjenju IT u Srbiji, na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: