NIS zainteresovan za kruševački FAM

Ruski investicioni fond Region i NIS Gaspromnjeft zainteresovani su za kupovinu kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 17.02.2013.

11:40

Default images

Ova fabrika je u postupku restrukturiranja od sredine 2011. godine, kada je raskinuta privatizacija.

Uz to su tri multinacionalne kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo, rečeno je agenciji Beta u tom preduzeću.

Predstavnici investicionog fonda Region su, po rečima zastupnika kapitala u FAM-u, Ljubimira Šubare, nedavo posetili preduzeće, razgovarali sa poslovodstvom i izrazili interesovanje za kupovinu fabrike.

Dodao je da je za "određene oblike saradnje, pa i kupovinu FAM" zainteresovan i NIS Gaspromnjeft.

Zainteresovanost za stratešku saradnju sa FAM-om pokazale su tri velike multinacionalne kompanije - što u domenu transfera tehnologija i "prenosa znanja", što u smislu uslužne prerade i proizvodnje za poznatog kupca, za šta postoji konkretna ponuda za godišnju isporuku od 5.000 tona maziva, kazao je Šubara.

Termin privatizacija fabrike, kazao je Šubara, u velikoj meri zavisi od spremnosti potencijalnih intersenata da kupe FAM, ali proceš restrukturiranja te fabrike mora da se završi do polovine 2014. godine.

Dodao je da je restrukturiranje u početnoj fazi zbog isprepletenosti obaveza FAM sa ostalim članicama grupe NIBENS, posebno zbog postupaka koji se vode pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Fabrika maziva je, po rečima Šubare, 2012. godinu završila pozitivno, uz proizvedenih 7.800 tona gotovih proizvoda što je "više nego zadovoljavajuće", imajući u vidu apsolutni nedostatak obrtnih sredstava, proizvodnju i nabavku sirovina po "sistemu snalaženja" i korišćenja unutrašnjih rezervi.

"FAM je od raskida privatizacije poslovao pozitivno, uz izmirivanje svih obaveza prema dobavljačima, državi i zaposlenima. Osim toga, FAM je morao da izmiri više od 2,5 miliona evra obaveza nastalih u vreme prethodnog vlasnika", kazao je on.

Preduzeće, rekao je Šubara, svakodnevno "kuburi sa obrtnim sredstvima", ali je uspelo da održi veoma visok nivo proizvodnje i da čak napravi nekoliko novih proizvoda. Fabrika od uvodjenja restrukturiranja nije od države dobila "ni dinar kredita ni subvencija", čak ni po zaključku Vlade o odobrenju kredita za obrtna sredstva iz Fonda za razvoj, ukazao je Šubara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: