Dinkić: Gondola diže Brus na noge

Ministar Mlađan Dinkić potpisao je sa italijanskom kompanijom "Lajtner grupa" Memorandum za izgradnju gondole koja će povezati Brzeće i Ski centar Kopaonik.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 16.02.2013.

15:25

Default images

Dinkić je kazao da će realizacija ovog projekta pokrenuti razvoj čitavog regiona, a posebno nerazvijenu opštinu Brus.

Ukupna vrednost investicije iznosi 25 miliona evra, od čega će Italijani uložiti 15 miliona a ostatak Srbija, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

"Ovo je prvi veliki projekat privatno-javnog partnerstva u oblasti turizma. Kompanija Lajtner će investirati u gondolu koja će spojiti Brzeće i Kopaonik, kao i u novu žičaru, prateće staze i instalaciju za veštački sneg. Država će obezbediti zemljište i vodu za veštački sneg, a ostalo će investirati italijanski partneri", kazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, projekat predstavlja dobar primer saradnje koja će doprineti razvoju opštine Brus u kojoj već postoje hotelski kapaciteti, ali je potrebno "da se još gradi i otvaraju nova radna mesta".

Dinkić je kazao da će razvojem infrastrukture na Kopaoniku ta planina postati dostupnija građanima Srbije kao i da će smeštaj na njoj biti jeftiniji. On je dodao da će uz sve to, Srbija dobiti do sada najdužu stazu, od vrha Kopaonika do Brusa, koja će biti prilagođena svim kategorijama skijaša.

"Kompanija Lajtner je jedna od dve najveće svetske kompanije koje se bave izgradnjom gondola i žičara, ima godišnji promet od 800 miliona evra i sada je prvi put u Srbiji. Procenili su da Kopaonik nudi puno mogućnosti za odmor, rekreaciju i razvoj turizma i sigurni smo da će realizacija ove investicije pokrenuti čitav kraj", kazao je Dinkić i dodao da je neophodno da se unapredi turistička i skijaška infrastruktura.

Ski centar Kopaonik ima više od 50 kilometara uređenih staza za alpsko skijanje i 12 kilometara staza za nordijsko skijanje. Sve staze su povezane sistemom od 24 žičare, a celokupan ski centar pokrivenje sistemom za veštačko osneživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: