Do piletine dva sata rada

Prosečan Danac za sat vremena zaradi 25 evra i najplaćeniji je u Evropskoj uniji.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 16.02.2013.

10:09

Default images

Isto tako prosečni građanin Srbije za toliku, bruto, platu mora da radi najmanje 7,5 časova.

Sa zarađenih 3,3 evra na svakih 60 minuta, zaposleni u Srbiji bolje su plaćeni od kolega u Bugarskoj, Rumuniji, Letoniji, Litvaniji, Turskoj i Makedoniji.

Evropska statistika je, međutim, koristila podatke iz 2010. godine, dok je 3,3 evra bruto za sat rada prosečni građanin Srbije zarađivao u decembru prošle godine. Decembarski prosek je tradicionalno značajno bolji, jer ga popravlja skroman broj zaposlenih koji dobijaju bonuse.

Samo mesec ranije, bruto sat u Srbiji u proseku je vredeo - 2,9 evra. Bez obračunatih poreza i doprinosa, prosečna satnica u Srbiji u decembru je vredela 266 dinara, a u novembru 240 dinara. Koliko smo daleko od evropskog standarda najbolje ilustruju podaci koliko je manja potrošnja namirnica u Srbiji u odnosnu na Evropsku uniju.

"U Srbiji se godišnje potroši četiri kilograma goveđeg mesa, a u EU 16,9 kilograma", kaže Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije.

Svinjetine potrošimo 17,3 kilograma, a EU po 45,3 kilograma. Manja je razlika u živinskom mesu, kod nas 17,2 kilograma godišnje po stanovnku, a u Evropi 23 kilograma. Kravljeg mleka popijemo po 57,8 litara, a Evropljani po 90,4 litra. Potrošnja putera u Srbiji je 200 grama godišnje po stanovniku, a u EU po 4,2 kilograma. U Srbiji se čak 43,2 odsto mesečnih primanja troši na hranu. Nigde u EU nije tako. Tamo u proseku 18 odsto primanja domaćinstva ide na hranu.

Od vekne hleba, mereno decembarskom zaradom, prosečnog građanina Srbije deli 11 minuta. Toliko treba da radi da bi zaradio 48 dinara. Za litar pasterizovanog mleka radi se najmanje 20 minuta, a za flašu piva - 16 minuta. Šoljica espresa u kafiću košta najmanje 35 minuta rada, a 100 grama čokolade - svega pet minuta manje.

A kada se ukrste prosečne plate sa prosečnim cenama, Dancima je svakako bolje. Prema podacima "Eurostata“, cenovnici u ovoj zemlji su 42 odsto veći od evropskog proseka, dok su naši za 43 odsto manji. Pa i ako su nam cene dva i po puta manje, to nije dovoljno da sustignemo standard onih koji zarađuju sedam i po puta veće plate.

U Makedoniji su cene oko 12 odsto niže od naših, u Bugarskoj za oko dva odsto, dok Rumuni plaćaju oko tri odsto skuplje namirnice. Litvanija je skuplja za najmanje devet odsto, a Letonija za 17 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: