"Proširiti saradnju sa Rusima"

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da je potrebno uspostaviti što bolje ekonomske odnose između Rusije i Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 15.02.2013.

19:10

Default images

Knežević je naglasio da su Srbi i Rusi bratski narodi i da dve zemlje imaju odlične diplomatske odnose, ali da to nije dovoljno.

Potrebno je uspostaviti što bolje ekonomske odnose i omogućiti građanima obe zemlje da bolje i kvalitetnije žive, rekao je ministar.

Knežević i ministar poljoprivrede Ruske Federacije Nikolaj Fedorov ranije danas su potpisali u Moskvi Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti modernizacije agroindustrijskog kompleksa u Srbiji.

"Osnovni cilj razgovora bilo je potpisivanje Memoranduma o saradnji i razumevanju u oblasti agrobiznisa, jer mislimo da nije dovoljno samo obična trgovinska razmena između naše dve zemlje, nego je potrebno tu saradnju i proširiti. Mi danas razgovaramo o tome da su nam potrebni i jednoj i drugoj strani i nauka i iskustvo i tehnologije i to ćemo prema ovom Memorandumu širiti dalje", rekao je Knežević Tanjugu.

Knežević je podsetio da je pre nekoliko meseci formirana srpsko-ruska radna grupa u poljoprivredi koja radi i obrađuje navedene stručne teme, da bi olakšala posao privrednicima iz dve zemlje.

"O tome smo razgovarali i to će biti jedna od naših tema i na sledećem susretu već za mesec dana. Pokušavamo da što više investitora dovedemo u Srbiju, jer to je naš interes, pokušavamo da kroz agrobiznis i finalizaciju proizvoda naš izvoz dostigne što viši nivo i da pokušamo time da podignemo društveni bruto proizvod", naveo je Knežević.

On je dodao i da nije "baš uveren" da je Srbija u ovom trenutku dovoljno spremna da izađe na rusko tržište i bude konkurentna, ali ne zbog cena, već zbog količine proizvoda i kontunuiteta u njihovoj isporuci.

Knežević smatra i da bi u Rusiji trebalo da postoji distributivni centar zbog kontinuiteta nabavke i kontinuiteta pojavljivanja na ruskom tržištu.

"Razgovaraćemo i o tome sa ruskim partnerima, a, s druge strane, mislim da naši proizvođači u Srbiji moraju da se udružuju i u oblasti voćarstva, povrtarstva i iz svih drugih grana iz kompletnog agrobiznisa treba da se udružuju da bi se sa većom voljom i kvalitetnijom ponudom pojavili na ruskom tržištu", kazao je Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: