"Velike nade" vraćaju bez dočeka

U svet su otišli kao velike nade, a vraćaju se skromnije i bez dočeka.

Srbija

Izvor: RTS

Petak, 15.02.2013.

13:09

Default images

Ušteda od 32 miliona dinara, ali i učinci slabiji od očekivanih, razlozi su za povratak pojedinih ekonomskih diplomata.

Umesto njih, o privlačenju stranih investicija brinuće delegati Privredne komore Srbije, s kojima Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine treba da potpiše ugovor o saradnji.

"Za sada će se vratiti sedam ekonomskih savetnika iz bivših zemalja Jugoslavije, iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, kao i ekonomski savetnici iz Mađarske i Ukrajine", kaže Stevan Nikčević.

Kako bi privukla investicije, Vlada će angažovati predstavništva Privredne komore Srbije. Ona već ima svoje delegate u deset evropskih gradova, a neretko se dešavalo da su to ista mesta u kojima su službovale i ekonomske diplomate.

"Ono što je za nas bitno da će preklapanja ekonomskih savetnika i Privredne komore Srbije biti sve manja i tamo gde ćemo imati predstavništvo i ekonomske savetnike verujemo da će saradnja biti dobra kao što je do sada, a verujem da će biti i unapređena", rekao je potpredsednik PKS Mihajlo Vesović. I jedni i drugi tvrde da se ne može sa sigurnošću reći šta opredeljuje nekog investitora da dođe u Srbiju, pa se, objašnjavaju, ne može izmeriti lična zasluga svakog od 27 delegata.

Inicijator ideje o ekonomskim diplomatama nije davao komentar o njihovom učinku, a iz njegovog kabineta rekli su da to više nije u njihovoj nadležnosti. Nije ni u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova, odakle su više puta ponovili da su dužni da svojim kolegama obezbede kancelariju.

"Ne znači da su ti ljudi nekvalitetno obavljali posao, da smo mi mogli drugačije da organizujemo posao. Ali je to naša realnost i ne smemo dozvoliti da se budžetska sredstva opterete misijama koje nisu dovoljno uspešne ili dovoljno kvalitetne", kaže Stevan Nikčević iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: