Besparica zatvorila butike

Prazni izlozi butika i radnji širom Srbije oblepljeni su oglasima za izdavanje prostora, dok su mnogi i zapušteni zbog malih primanja i ograničene kupovne moći.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

11:26

Default images

Takva slika nije vidljiva samo u gradovima u unutrašnjosti već i u brojnim nekada prestižnim centrima u prestonici.

Zbog toga su na gubitku i zakupci lokala koji su primorani da zatvore svoje radnje jer nemaju mogućnosti da pokriju troškove zakupnine i poreza.

U Beogradu guzvi danas ima jedino u velikim šoping-molovima: '' Ušću'', "Delta sitiju'' ili '' Novom Merkatoru". Оsim njih dobrom posetom lokala mogu da se pohvale jedino još zakupci lokala u TC ''Piramida'', "Banjica" i "Vidikovac".

Novi Sad

U Novom Sadu za koji se u srećnijim vremenima govorilo da je fabrike zamenio tržnim centrima pošto ih je bilo i više od 15, opstali su samo oni koji kupcima mogu da obezbede dovoljan broj parking mesta i kvalitetnu ponudu robe.

“Zvuči neverovatno, ali u samom strogom centru grada imamo tri tržna centra, čiji lokali su prazni”, kaže jedan direkor prodaje u tom gradu.

Smederevo

Tržni centar “Danubius”, najveći i najprometniji u Smederevu, sa više od 150 lokala iz dana u dan je sve prazniji.

Izdajem lokal od 14 kvadrata za 50 evra, već godinu dana bez uspeha”, kaže jedan od vlasnika lokala.

U udruženju zanatlija kažu da je kriza sve veća, posebno u poslednjih šest meseci, a čak i trgovine koje se nalaze na najprometnijim mestima u strogom centru jedva sastavljaju kraj sa krajem. Šabac

Od četiri tržna centra u Šapcu, danas zaista funkcioniše samo “Trijumf“, koji se nalazi u strogom centru grada.

Niš

Desetak tržnih centara u Nišu su na izdisaju. Najkritičnija situacija je u najvećem i najstarijem centru “Kalča”, gde su dugovanja za održavanje i obezbeđenje objekta dostigla sa 400 lokala iznos od od 80 miliona dinara.

U zavisnosti od veličine lokala mesečni troškovi vlasnika su 3.000 do 4.000 dinara”, kaže Ljubica Ilić, direktor preduzeća “Građevinar”.

Zbog ovakve situacije mnogi vlasnici lokala u “Kalči”, pogotovo oni na višim spratovima i ne traže da im se plaća renta uz uslov da se redovno plaćaju troškovi. O prodaji nema ni reči jer niko i ne pita da kupi lokale u strogom centru Niša. Kragujevac

Sem kupovine hrane, odnosno, osnovnih zivotnih namirnica, ostala roba sve ređe nalazi kupca. U tržnom centru “Roda”, u poslednje vreme zatvoreno je više od deset lokala.

Ni rasprodaje ne pomažu

Trgovci autlet centra "Inđija" ovih dana su nezadovoljni prodajom. Kažu da ih inače nedeljno poseti 25.000 kupaca, ali u poslednje vreme većina je samo razgledala. Na parkingu mogu videti automobili pretežno beogradskih registracija, jer su za poznate brendove koji se nude u Inđiji potrebni i kupci sa dubljim dzepom.

“Poslednjih dana dolaze u Inđiju oni koji baš hoće da uštede, a ne biraju mnogo“, kažu u jednoj prodavnici obuće.

"Ženske čizme za sneg mogu da se nađu već od 760 dinara, a bile su 6.500 dinara na početku sezone”.

Potrošači mogu da pronađu tek poneki preostali par odeće ili obuće iz sezone jesen-zima. Ipak, ostali su pretežno veliki brojevi, a sve popularniji modeli su se prodali.

Vlasnici ovog autlet centra kažu da i ne pomišljaju da ga prodaju stranim investitorima, već nameravaju da sami prošire trzište otvaranjem novih lokala i brendova u Inđiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: