Ukinuti proviziju na humanost

Započeta akcija Politike da se uplate novca za humanitarne akcije oslobode provizije, naišla je na neka nova saznanja i usputnih otkrića.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

11:39

Default images

Da podsetimo, Politika je nedavno pisala o o iskustvu našeg čoveka koji je hteo u Banjaluku, porodici pokojne Jelene Trikić (30)iz Prijedora, koja je odbila lečenje jakim citostaticima tumora na mozgu kako bi postala majka i iza koje je ostao sin Nikola, da pošalje jedinih 70 evra uštede.

Nije ih poslao, jer mu je jedna banka za tu usluga tražila 40 evra.

Ovo je već treći dan apela ne bi li se Narodna banka Srbije, Ministarstvo finansija, Udruženje banaka Srbije, pa i same poslovne banke, same za sebe, priključile pozivu – oslobodimo humanitarne uplate provizije. Svejedno gde ih slali – u svet ili kod kuće.

Politika piše, da ni Crveni krst Srbije za svoje devizne uplate nije oslobođen plaćanja provizije. Tačno 11. marta biće dve godine od cunamija (ogromnog morskog talasa koji je na pučini izazvao zemljotres) koji je u japanskom gradu Fukušimi i okolini odneo 19.294 žrtve pričinivši neviđena razaranja i štete.

Crveni krst Srbije je pokrenuo akciju pomoći prijateljskom Japanu od koga smo pre, ali i posle toga, dobili na stotine miliona dolara i evra raznovrsne pomoći. Mesecima su građani i institucije Srbije sakupljali dinar po dinar sakupivši nešto više od dva miliona dolara. Simbolično u odnosu na ono što smo dobili od Japana. Ali, to je to. Više nismo smogli. I znate li šta se dogodilo? Pogađate.

Jedna naša banka, kako je posvedočeno u CKS, odrekla se troškova konverzije dinara u odgovarajuću valutu i provizije za uplatu na japanski račun kao svoj prilog celokupnoj humanitarnoj akciji. Šta to govori? Da je u pitanju diskreciono pravo šefova banaka da se u takvim i sličnim okolnostima odreknu delića od svoje uobičajene zarade.

I šta ovaj još primer govori? Da "Politikina”, akcija ima smisla. Ona treba da pokrene, kako bi se to u socrealističkom jeziku reklo, širu društveni akciju – da se takve i slične humanitarne uplate oslobode svake vrste troška, jer je s etičke, ljudske, pa i poslovne strane, nemoralno zarađivati na nečijoj pukoj želji da drugome u nevolji – pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: