Da li se trujemo i odećom?

U Srbiji, naime, ne postoje ni pravilnici, ali ni aparati koji su u stanju da identifikuju hemijski sastav odeće, piše Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 15.02.2013.

10:20

Default images

Iako u ovdašnjim kućama i inspekcijama tvrde da kontrolišu deklaracije koje im dostavljaju uvoznici i proizvođači, one su, uglavnom, nejasne i nepotpune.

Kako list piše nije sporna samo zdravstvena ispravnost kineske robe koja se prodaje bez ikakvih deklaracija na svakoj uličnoj tezgi, pijaci i buvljaku, i koja u Srbiju dolazi sumnjivim kanalima.

Jedina garancija kvaliteta, kako domaće odeće i obuće, tako i one markirane iz uvoza, jeste reč proizvođača i njegova reputacija.

U Ministarstvu zdravlja kažu za “Blic” da iz prometa odstranjuju robu za koju utvrde da je štetna po zdravlje.

"Od svih neispravnih pošiljaka, najviše je bilo dečjih igračaka, sredstava za održavanje lične higijene, metalnog, keramičkog i porcelanskog posuđa i pribora. Najčešći osnov za zabranu uvoza tokom 2012. godine bili su mikrobiološka i hemijska neispravnost pošiljaka", kaže Zoran Nikolić, sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja. U ovakvim okolnostima su i Tržišnoj inspekciji vezane ruke, jer ona povlači tekstilne proizvode sa tržišta samo ukoliko se utvrdi da su falsifikovani. Prošle godine povukli su više od osam hiljada komada sportske opreme, obuće i odeće, galanterije, pa čak i platna za šivenje.

Generalno, kontrolom i deklarisanjem proizvoda, počevši od hrane, preko tekstila i tehničke robe, do industrijskih proizvoda bave se akreditovana tela tako što uzimaju uzorke na zahtev proizvođača, inspekcija ili uvoznika, ispituju kvalitet i nakon toga proveravaju deklaraciju.

U udruženjima potrošača objašnjavaju da proizvođači poštuju zakon, ali da zato na deklaracijama smanjuju font do nečitljivosti. Nijedan proizvođač ne navodi vrednosti transmasnih kiselina, dok se mnogi trude da privuku kupce natpisima “posno”, “bez veštačkih boja i aroma”, “bez trans masti”. Ista stvar je i sa uvoznicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: