SKGO: Legalizacija vodi u korupciju

Predlog zakona o katastraskoj legalizaciji otvara vrata pojavi korupcije, saopštila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.02.2013.

15:43

Default images

SKGO je najavila da će predložiti amandmane kako bi se poboljšao tekst tog zakona.

Primena tog zakona trebalo bi da omogući upis prava svojine na bespravno sagrađenih oko 1,3 miliona objekata.

Kako se navodi u saopstenju SKGO, cilj amandmana je sprečavanje prostora za korupciju i zloupotrebe u budućoj primeni ovog zakona i dodaje da su pojedine odredbe predloženog zakona izuzetno nepovoljne po lokalne samouprave u Srbiji.

Predlozi SKGO za unapređenje teksta zakona biće upućeni Odboru za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Narodne skupštine.

Predstavnici gradova i opština iskazali su zabrinutost zbog brzine donošenja ovog zakona, jer će zbog nejasnoća u tekstu biti sporna primena, tako da SKGO predlaže da građani budu ravnopravno tretirani odnosno da se i budućim zakonom predvidi izmiravanje obaveza prema lokalnoj samoupravi na koje su bili obavezani građani u prethodnom periodu.

Legalizacija se odnosi na porodične kuće, stanove i delove u sambeno-poslovnim zgradama, vikendice, ekonomske i pomoćne objekte i objekte u kojima se obavlja zanatska delatnost, sagrađene do 11. septembra 2009. godine, kada je stupio na snagu Zakon o planiranju i izgradnji.

Zakonom nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi oko 10.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: