Standard nam pada 3 % a moža i više

Boljitak se, po procenama stručnjaka, možda može očekivati krajem godine, ali se moramo čvrsto držati svih veština preživljavanja koje smo savladali.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

13:35

Default images

Ekonomisti očekuju dalji pad standarda u 2013. godini s obzirom na to da će inflacija, bar u prvoj polovini godine, po svim pokazateljima biti dvocifrena, a da će realne zarade biti na istom, ako ne i nešto nižem nivou, piše Dnevnik.

U decembru su cene hrane pale 1,5 odsto, plate su bile veće, ali je do poboljšanja u džepovima nekih građana zapravo došlo zbog toga što su za poslednji mesec u 2012. godini isplaćivani razni dodaci na zarade u vidu godišnjih nagrada. Statistika više neće iskazivati rast standarda. Procentima njegovog pada se licitira, a stručnjaci procenjuju da će u ovoj godini iznositi oko tri procenta.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Dragovan Mlićević kaže za Dnevnik da će u najboljem slučaju životni standard građana u ovoj godini pasti tri procenta, a sasvim je moguće da potonemo i dublje.

"Uz rast inflacije i realan pad zarada, automatski dolazi do pada životnog standarda. Druga stvar je koliko će još ljudi ostati bez posla ukoliko se ovakva situacija nastavi. U svakom slučaju, to su dva glavna faktora koji će uticati na kvalitet života. Ne možemo očekivati boljitak bez većeg rasta industrijske proizvodnje, to jest BDP-a – naglasio je on dodavši da će „socijalna korpa„ koju priprema resor trgovine, a u kojoj će biti jeftinije namirnice za sve građane, biti gotova za par nedelja", kaže Milićević.

U Uniji poslodavaca Srbije ne veruju da će socijalna korpa dati efekte, i navode da su trgovci, shodno džepovima potrošača, ionako već napravili takve korpe.

"Kako god, dovoljno je navesti podatak da je u poslednje četiri godine promet u trgovini pao 30,4 odsto. U ovoj godini će mnogo toga zavisiti od prerađivačke industrije jer pitanje je koliko će biti kadra da amortizuje prošlogodišnji ulazak skupe sirovine u njene kapacitete ", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije, i dodaje da će odnos potrošačke korpe i mesečnih primanja zavisiti i od umeća trgovaca da smanje udare cena. "Kada trgovcima promet stalno pada, ili će da smanjuju troškove rada, to jest broj zaposlenih, ili će, ako žele da zadrže zaposlene s obzirom na to da to da su ulagali u njihovu obuku, usklađivati jediničnu cenu proizvoda. Dakle, smanjuje se prodaja robe, cena raste, a to traje već dve-tri godine."

Rajić dodaje da se dalji rast cena i pad standarda može očekivati i zbog poskupljenja energenata, što će dovesti do inflatornog pritiska koji će trgovci pokušati da suzbiju. On naglašava da je lane u srpskim trgovinama u proseku kupovina pala 11 odsto. Na cene bi, dodaje, mogla dodatno uticati i besmislena admistricaja koja je aminovana Zakonom o trgovini.

"Kada izračunate koliko država izvuče svakoj trgovinskoj radnji, dođete do enormnih iznosa. Na velikim kompanijama država zarađuje milione dinara a na malim radnjama stotine hiljada. Na primer, sada je svaka trgovinska radnja dužna da angažuje savetnika za hemikalije, što košta najmanje 20.000 dinara, a ako je taj stručnjak zaposlen, onda i 45.000 dinara mesečno", kaže Rajić.

Ekonomista Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja IZIT napominje da su januarske prosečne zarade, kao i uvek, znatno manje nego u decembru, što će usloviti pad stadarda, koji će se nastaviti i narednih pet do šest meseci jer će sigurno doći do povećanja cena kao posledica najavljenog poskupljenja gasa, struje i uvećanja akciza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: