Kosovo da vrati imovinu PIO fonda

Unija poslodavaca Srbije predložila je da Srbija pre isplate kosovskih penzija zatraži povraćaj imovine Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) na Kosovu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

12:30

Default images

Vraćanje imovine pa isplata penzija

Ta unija upozorila je da olako pristajanje da se prizna pravo na isplatu kosovskih penzija pod pritiskom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, bez rešavanja pitanja imovine Fonda PIO na Kosovu i Metohiji, može da izazove milijarde evra štete i dodatno ugrozi funkcionisanje tog fonda.

Sud u Strazburu je u septembru 2012. presudio da Srbija u roku od šest meseci gradjanima sa Kosova isplati penzije, koje je prestala da isplaćuhe 1999. godine. Prema pisanju medija, pretpostavlja se da Srbija duguje od jedne do pet milijardi evra za neisplaćene penzija korisnicima sa Kosova i Metohije.

Vlada Srbije usvojila je 12. februara Akcioni plan za prevazilaženje problema isplate penzija ostvarenih na području Kosova i Metohije, kojim se uredjuje način i postupak za utvrdjivanje ispunjenosti uslova za isplatu tih penzija, kao i način i dinamika isplate.

Unija poslodavaca Srbije, kao organizacija koja participira u Upravnom odboru Fonda PIO, upozorila je Vladu Srbije i javnost da će biti učinjena ogromna šteta Srbiji i Fondu PIO ukoliko se kosovske penzije budu isplaćivale pre prethodnog povraćaja značajne imovine Fonda PIO na Kosovu i Metohiji.

Vladi Srbije je predloženo da donese odluku o recipročnom postupanju kod isplate kosovskih penzija i da postavi protivuslov da se penzionom fondu Srbije vrati imovina i isplati nadoknada za 14 godina bespravnog korišćenja mnogih poslovnih prostora i objekata, banjskih, zdravstvenih i drugih ustanova na Kosovu i Metohiji.

"Tek na osnovu toga penzije kosovskim penzionerima mogu da budu isplaćene, kada se zaista utvrdi koliko njih ima pravo na ovo, s obzirom da je prošlo 14 godina od dana kada su snage Kfora ušle na Kosovo i Metohiju i Srbija izgubila kontrolu nad ovim delom države", navodi se u saopštenju UPS.

To udruženje je istaklo da treba i hitno pokrenuti tužbe pred Medjunarodnim sudom pravde za povraćaj imovine Fonda PIO na Kosovu i Metohiji i ostvarivanje prava na nadoknadu za 14 godina bespravnog korišćenja te imovine od vlasti i stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: