Mlekare povredile konkurenciju

Upravni sud potrdio je da su Mlekara Subotica i Imlek od 2006. do 2008. godine zloupotrebom dominantnog položaja povredile konkurenciju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.02.2013.

15:04

Default images

Sud je odbio tužbu te dve mlekare i potvrdio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije u ponovnom postupku, saopšteno je na sajtu Komisije.

Komisija je 2009. godine donela prvo rešenje o povredi konkurencije Mlekare i Imleka za period 2006. do 2008. godine.

To rešenje je najpre potvrdio Upravni sud oktobra 2010, nakon čega je Komisija kaznila mlekare sa oko tri miliona evra.

Vrhovni kasacioni sud je krajem 2011. ukinio presudu Upravnog suda i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Februara 2012. Upravni sud je poništio rešenje Komisije iz 2009., nakon čega je naplaćeni novac vraćen mlekarama.

Postupajući po primedbama Upravnog suda, Komisija za zaštitu konkurencije sprovela je ponovni postupak protiv tih mlekara i avgusta 2012. ponovo utvrdila da su Imlek i Mlekara, u istom vremenskom periodu (2006 - 2008) povredili konkurenciju zloupotrebom dominantnog položaja. To rešenje je 27. decembra 2012. potvrdio Upravni sud.

U ponovnom postupku, Komisija je utvrdila da su te kompanije imale dominantan položaj na relevantom tržištu otkupa sirovog kravljeg mleka namenjenjog daljoj industrijskoj preradi, te da su isti zloupotrebile nametanjem nepravednih i nejednakih uslova poslovanja.

One su u tipskim ugovorima sa poljoprivrednim proizvođačima ugovarali odredbe koje su bile na štetu primarnih poljoprivrednih proizvođača, dok su primenile različit odnos ugovaranja sa velikim proizvođačima sa kojima su zaključivale posebne ugovore.

"Mlekare su poziciju dominantnog kupca koristile prilikom utrđivanja cene, uslova, načina poslovanja na tržištu otkupa sirovog mleka kako bi za sebe ostvarile viši profit, vezale proizvođače, ograničile postojeću konkurenciju i onemogućile ulazak novih konkurenata", piše u saopštenju Komisije za zašstitu konkurencije koja je objavljeno na sajtu te institucije.

U Srbiji je danas donesena još jedna presuda o zloupotrebi domninantnog položaja. Naime, Vrhovni kasacioni sud potvrdio je odluku Upravnog suda da je SBB 2006. godine kršio Zakon o zabrani konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: