Ko nam je sve obećavao Ikeu?

Da je švedska Ikea u Srbiji otvorila bar jedan objekat svaki put kada je neko iz vlasti to najavio, do sada bi kod nas poslovao čitav lanac njihovih robnih kuća

Srbija

Izvor: B92, 24 sata

Utorak, 12.02.2013.

17:30

Default images

Od kako je prvi put pomenut plan o investiranju "Ikee” u Srbiju, ministri su se utrkivali da što pompeznije najave njihov dolazak, a toj grupi se nedavno priključio i Aleksandar Vučić, koji je najavio da će "Ikea" prvu radnju u Srbiji otvoriti u aprilu 2014. godine.

Politika je pisala da Ikea, najveći svetski lanac za prodaju nameštaja, traži plac za izgradnju svog objekta u Beogradu, još u decembru 2006. godine.

Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga - 2007 godine

Da "postoje realni uslovi" za ulazak Ikea Grupe u Srbiju, kroz otvaranje velikog prodajnog centra u Beogradu i većim gradovima govorio je sredinom 2007. godine tadašnji ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo.

Mirko Cvetković, premijer - 2008. godine

Ikea uskoro dolazi i zainteresovana je da uloži u proizvodnju u našoj zemlji oko 1,1 milijardu evra, što bi omogućilo otvaranje 9.000 novih radnih mesta. Lično ću voditi pregovore sa predstavnicima Ikee zbog značaja i visine te investicije. Vlada je spremna da Ikei kao i svakom stranom investitoru obezbedi subvencije za ulaganje u proizvodnju. Slobodan Milosavljević, ministar trgovine - 2008. godine

“Ikea će doći 2009. godine”, najavio je on. Međutim, kasnije je promenio izjavu u „švedska kompanija Ikea nije odustala od namere da u Srbiji gradi tržni centar u vrednosti od 800 miliona evra i to je deo njenog petogodišnjeg plana od 2010. do 2015. godine".

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije - 2008. godine

Mogu samo da obećam dolazak švedske kompanije Ikea. Moraće mnogo više da se radi i da budemo organizovaniji i efikasniji da bi životni standard u Srbiji bio veći. U tome će nam pomoći privlačenje novih velikih stranih investicija poput Fijatove.

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda - 2009. godine
“Ako sve bude išlo kako treba, a ceo grad je upregnut da se to desi, imamo šanse da sledeće godine napravimo prvu Ikeu u Srbiji”. I on je mislio na 2010. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade - 2010. godine

“Švedska kompanija Ikea bi naredne godine mogla da otvori svoj prvi trgovinski centar u Beogradu. Razmatran je status investicija Ikee i može se reći da taj projekat ide u dobrom pravcu. Ipak, očekuju nas teški pregovori”.

Boris Tadić, predsednik Srbije - 2012. godine

Ikea planira da otvori pet robnih kuća u Srbiji, a prva će biti otvorena krajem 2013. godine. To je još jedna dobit kandidature za EU, a Srbija će se dolaskom te komapnije naći na strateškoj mapi proizvođača nameštaja u Evropi, rekao predsednik Srbije Boris Tadić.

Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija - 2012. godina

Očekujem i da „Ikea” otvori prvi veći maloprodajni objekat do kraja sledeće godine. Najvažnije je da ne bude birokratskih prepreka na tom putu.
Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade - 2013. godina

Posle dužeg vremena je rešeno pitanje poslovanja „Ikee" u Srbiji, tako da se može očekivati da ta kompanija počne da radi u Srbiji u aprilu 2014. godine. Ukoliko Srbija u junu dobije datum za početak pregovora, biće još velikih stranih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: