Šutanovac: Niko neće Generalštab

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da je teško naći investitora koji bi uložio u zgradu Generalštaba u centru Beograda.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.02.2013.

15:54

Default images

Kompleks zgrada na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine teško je oštećen NATO bombradovanju 1999. godine.

Ovaj vredni primerak moderne arhitekture Beograda 2005. godine je proglašen za spomenik culture, a upravo to, prema mišljenju Šutanovca, otežava pronalaženje investitora koji bi preuzeo zgrade Generalštaba.

Šutanovac je novinarima u Skupštini rekao da je pre četiri godine, dok je vodio Ministarstvo odbrane pokrenuo inicijativu da se ta zgrada proda, ali da je Direkcija za imovinu Srbije proglasila taj objekat spomenikom kulture i da je time onemogućeno da se menja spoljašnost te zgrade.

Šutanovac je rekao da Ministarstvo odbrane treba da ima svoju posebnu zgradu, ali da ona ne bi trebalo da bude u centru grada i podsetio da je u vreme dok je bio ministar, predlagao da se izgradi nova zgrada kod Vojno medicinske akademije (VMA) na Banjici.

"Svakako ako se nađe investitor koji je željan i voljan da kupi (tu zgradu), dobrodošao je", rekao je Šutanovac.

Dvodelna kompleks zgrada Generalštaba, koja se nalazi u Nemanjinoj ulici, prekoputa zgrade Vlade Srbije, teško je oštećena bombardovanjem 1999. godine u vreme NATO agresije.

Reč je o jedinom delu čuvenog arhitekte Nikola Dobrovića koje je realizovano u Beogradu i koje je 2005. godine proglašeno za nacionalnu kulturnu baštinu i stavljeno pod zaštitu države.

Odluka o zaštiti zahteva da se lik zdanja, fasada i lice moraju vratiti u prvobitno, autentično stanje, dok se unutrašnjost zgrade, pa i namena, mogu menjati.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma pokrenulo je pre nekoliko dana inicijativu da se zgrade Generalštaba brišu iz registra kulturnih dobara, kako bi se mogla obaviti neophodna sanacija.

Za zgrade Generalštaba navodno su zainteresovani investitori iz Ujedinjenih arapskih emirata koji na tom mestu žele da izgrade luksuzan hotel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: