Opštine protiv eksploatacije nikla

Predsednici opština Trstenik, Vrnjacka Banja i Topola izjasnili su se protiv eksploatacije nikla u svojim opštinama.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.02.2013.

14:44

Default images

Čelnici opština takođe zameraju i što se o tom pitanju odlučuje na državnom, a ne nivou lokalnih samouprava.

“Večernje novosti” prenele su danas da se u Nacrtu tog zakona navodi da će se ubuduće o istraživanju i eksploataciji nikla odlučivati na nivou države, a ne na nivou opština.

Dodaje se da su u nadležnom ministarstvu rekli da je takva novina uvedena zato što su to trazile same opštine.

"Ključna zamerka na nacrt je što država daje ovlašćenje privatnoj kompaniji koja ulaže milione u to istraživanje, pa je normalno da će kasnije krenuti sa eksplatacijom", rekao je agenciji Aleksić za agenciju Beta.

Predsednik opštine Trstenik negirao je da su opštine tražila izmene zakona.

"Potpuna je neistina da su neke opštine same tržile novi zakon, kao i da nismo sami sposobni za takve poslove. Opštinama niko nije predložio taj nacrt pre nego što ga je ministarstvo objavilo", naveo je Aleksić.

On je dodao da se tim zakonom oduzima ovlašćenje lokalnim samoupravama i da to nije u duhu decentralizacije.

Aleksić je podsetio da je Srbija pedesetih godina radila geološka istraživanja na području Trstenika i zna da postoji veliko nalazište nikla.

"Po mojim saznanjima kompaniji 'Srbija nikl' su istekla ovlašćenja 31. decembra 2012. godine, osim ako im nije naknadno produženo ovlašćenje, oni nemaju pravo na tu vrstu istraživanja", zaključio je Aleksić.

Predstavnik kompanije "Srbija nikl" Dragoslav Božović ranije je izjavio da ta kompanija ima dozvole za istraživanja na područjima opština Vrnjačka banja i Topola i podnela je zahteve za još dve lokacije na Mokroj gori.

Božović je tada naveo da se predloženim rešenjima novog zakona oduzima moć odlučivanja lokalnim samoupravama i da će zakon onemogućiti da se bez stručne argumentacije i znanja obustavljaju poslovi.

Vrnjačka Banja – ekološka sredina

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Slobodan Đurović izjavio je za agenciju Beta da će se uprkos svemu opština i dalje protiviti geološko-rudarskim istraživanjima i eventualnoj eksploataciji ruda štetnih po životnu sredinu.

"Mi smo i dalje protiv istražnih radnji na teritoriji Vrnjačke Banje, s obzirom da je sadašnja vlast stavila van snage odluku prethodne vlasti koja je dozvolila istražne radnje na području opštine", kazao je Đurović.

Prema njegovim rečima, taj stav je usklađen sa činjenicom da je Vrnjačka Banja ekološka sredina prve kategorije i prirodno lečilište i odmaralište, prepoznatljivo po svom prirodno lekovitom faktoru koji čine sedam izvora na jednom kvadratnom kilometru.

"Ne smemo zanemariti takav prirodni potencijal Vrnjačke Banje i lokalna samouprava će potpunim skupštinskim konsenzusom stati u njegovu odbranu", rekao je Đurović.

Topola: Divljački način da se počne eksploatacija

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović rekao je za agenciju Beta da je nacrt novog zakona "divljački način da se počne eksploatacija nikla bez obzira što će posledice po zdavlje stanovinštva biti katastrofalne, a da za to niko neće pitati opštine i građane koji tu žive".

"Opštine neće moći da daju ni mišljenje o uticaju na životnu sredinu čime se potpuno ugrožava proizvodnja hrane i vodotoci od Oplenca do Rudnika, a da ne govorimo koliku će štetu pretrpeti turizam ovog dela Srbije", rekao je Jovanović.

On smatra da je neprihvatljivo što je takav predlog prošao određene komisije, ali je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije imati više razumevanja i da neće dozvoliti da se ugrozi život i zdravlje stanovništva gde se bude vršila eksploatacija nikla.

"Evo na primeru Topole, eksploatacija će moći da se vrši oko 20 godina. Pa, zar je vredno da se za toliki vremenski period upropasti budućnost jedne regije i najbogatijeg dela Srbije, a tu su izvori u Aranđelovcu i vinogradi voćnjaci i njive Šumadije", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: