Unakrsna provera imovine od aprila

Unakrsna provera imovine vrednije od 35 miliona dinara počeće 1. aprila, saopštio je direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 10.02.2013.

15:52

Default images

Simič, koji je na funkciju direktora Poreske uprave stupio 1. februara, na konferenciji za novinare rekao je da je do sada stiglo devet prijava imovine vrednije od 35 miliona dinara, uključujući i njegovu.

On je dodao da je unakrsna provera samo jedan od oblika terenske kontrole i da će kada otpočne trajati stalno, napomenuvši da on tu ne očekuje "neke pritiske".

"Želim da u Srbiji do mog odlaska Poreska uprava postane najbolji državni organ", naveo je Simič i dodao da će posle dve godine, po završetku reorganizacije i modernizacije, vođenje Poreske uprave prepustiti novom direktoru.

Simič je istakao da Poreska uprava treba da bude servis poreskih obveznika i da je prvi zadatak da se obezbedi savremena tehnologija, budući da je IT oprema stara i uslovi u filijalama Poreske uprave loši.

Prema njegovim rečima, potrebo je promeniti i odnos obveznika i službenika Poreske uprave, koji će ubuduće imati svoje i-mejl adrese za komunikaciju s građanima.

Direktor Poreske uprave je istakao da što više poreskih obveznika treba da dobije digitalni sertifikat i najavio jedan uplatni račun za poreze i doprinose, brže izdavanje mišljenja te uprave i edukaciju zaposlenih.

On je dodao da mu je želja da poreske obveznike ubedi da PDV obračune podnose u elektronskom obliku, istakavši da, na primer, pojedinačnu poresku prijavu u 2012. godini niko nije predao na taj način.

"U ovoj godini obveznici pojedinačnu poresku prijavu mogu da predaju i bez elektronskog sertifikata", naveo je Simič, istakavši da će elektronsko podnošenje prijava Poreskoj upravi početi 1. jula 2014. godine.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić je najavio da javne nabavke za nove računarske i komunikacione opreme za Poresku upravu kreću od sutra, ukazavši da je prosečna starost računara u toj službi devet godina.

On je dodao da će biti uspostavljen centralizovan informacioni sistem, nabavljeno 6.459 radnih stanica, a radiće se i na aplikativnoj podršci poslovanju, kao i na portalu E-porezi.

Dulić je pozvao građane da različite poreske prijave ubuduće podnose u elektronskom obliku, kako bi pomogli i Poreskoj upravi da se pripremi za prelazak na elektronsko poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: