Teže pribaviti dozvole nego graditi

Većina građevinskih firmi u Srbiji ima velike probleme i na ivici je bankrota zbog otežanih uslova poslovanja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.02.2013.

14:45

Default images

Pored toga takva situacija je i zato što dobijanje neophodnih dozvola traje mnogo duže od gradnje, žale se neimari.

"U poslednjih 10 godina se stvar pogoršala, jer vam, ako niste privilegovani, treba tri puta više vremena da dobijete papire nego da sagradite objekat", rekao je Tanjugu vlasnik građevinske firme iz Beograda Simeks inženjering Dušan Simović.

Građevinske firme, takođe, teško finansiraju gradnju zbog visokih kamata, koje idu i iznad 10 odsto, istakao je Simović.

On je dodao da njegova firma gradi i u Crnoj Gori, gde plaća kamatu oko devet odsto.

U Srbiji ima mnogo napuštenih gradilišta sa nedovršenim stambenim objektima i, prema podacima Privredne komore Srbije, oko 2.500 stanova je u sudskim sporovima.

Ministar građevine Velimir Ililć najavio je da će uskoro, sa donošenjem novog Zakona o planiranju i izgradnji koje se očekuje polovinom godine, biti znatno ubrzane procedure za dobijanje dozvola i olakšana gradnja.

Srpska građevinska preduzeća imaju pretarano visoke troškove gradnje u odnosu na izvođačke troškove, napomenuo je Simović ističući da je realno da građevinska firma zaradi do 150 evra po kvadratu.

"Divim se i skidam kapu firmama koje grade stanove u novom voždovačkom naselju Stepa Stepanović u Beogradu, gde pojedine firme zidaju i za 380 evra po kvadratu. Uopšte ne znam kako i kakav je onda kvalitet", rekao je Simović.

Zbog velikog odugovlačenja sa papirima u Srbiji masovno se gradilo nelegalno, pa ima oko 1,3 miliona nelegalnih objekata, rekao je on, dodajući da je to trenutno "mrtav kapital" i da bi najavljena katastarska legalizacija, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2014. godine, mogla umnogome da oživi srpsko građevinarstvo.

On je kazao da je građevinarska industrija u Srbiji nekada držala skoro polovinu državne privrede, dok su sada propale mnoga velika građevinska preduzeća.

S druge strane, pojavile su se neke "divlje firme" koje vode ljudi koji nisu građevinci, rekao je Simović, ističući da je njegovoj firmi opao obim poslovanja, jer su uvek radili legalno i zbog toga imali mnogo problema.

Vlasnik Simeks inženjeringa je napomenuo da je za pravljenje zgrade u Tikveškoj ulici u Beogradu čekao tri ili četiri godine da bi dobio neophodne papire i saglasnosti.

Građevinari sve više imaju problema i zbog velikog pada cena i prometa nekretnina, pa treba imati, kako je rekao, mnogo sreće prilikom prodaje novih stanova, čak i na dobrim lokacijama.

"Čitave zgrade zvrje prazne i na dobrim lokacijama, jer padaju cene. Ako je u pitanju neka ekskluzivna lokacija, na primer, na Vračaru ili Senjaku, onda možete da se izvučete", naveo je Simović.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) Goran Rodić je ranije rekao Tanjugu da u Srbiji ima mnogo prevara sa stanovima i da najviše problema ima sa firmama koje su počele time da se bave pre četiri - pet godina.

U Srbiji, inače, ima ukupno desetak hiljada nezavršenih stambenih jedinica, od kojih je nekoliko hiljada u Beogradu, kažu u PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: