Smanjen budžetski deficit

Minus državne kase u januaru ove godine duplo je manji od planiranog i iznosi sedam milijardi dinara, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2013.

10:34

Default images

U odnosu na prošli januar budžetski deficit niži je za 3,4 milijarde dinara.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da je zato realno da se u ovoj godini ostvari projektovani budžetski deficit od 121,9 milijardi, što čini 3,3 odsto BDP i da je malo verovatno da će nam uskoro biti potreban rebalans budžeta.

On za "Blic" kaže da su mnogi bili skeptični da će se minus u državnoj kasi smanjiti i to dvostruko u odnosu na prethodnu godinu, ali da podaci o prihodima i rashodima države za januar ukazuju da to može biti realno. Ono što je najviše uvećalo prihode ovog januara bio je priliv od naplaćenog poreza na dodatu vrednost, odnosno od PDV se u budžet slilo 36,4 milijarde dinara.

Pored toga država je više prihodovala i od akciza, 16,4 milijarde dinara.

Na to je uticala činjenica da je PDV povećan sa 18 na 20 odsto, kao i da je došlo do povećanja akciza za naftne derivate, cigarete, i druge akcizne proizvode.

Nikolić napominje da je dobro i što se u januaru Srbija više razdužila nego što je uzela novih kredita. On navodi da je učešće javnog duga smanjeno sa decembarskih 60,5 odsto na 59,9 odsto na kraju januara.

Prema njegovom mišljenju, januarski makroekonomski pokazatelji mogu biti dobar signal dešavanja u narednim mesecima, dodajući i da industrijska proizvodnja u januaru beleži rast od dva odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: