Holanđani hoće srpski izum

Inovator iz Sivca Stanko Mandić predstavio je novu univerzalnu poljoprivrednu mašinu za višestruku obradu zemljišta.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 09.02.2013.

16:30

Default images

Reč je o mašini koja u jednom prolazu obavlja oranje, sitnjenje, ravnanje i sabijanje humusnog sloja, a istovremeno može i da rastura mineralno đubrivo i, kačenjem dodataka, da obavi setvu žitarica.

U zavisnosti od veličine parcele, ili nosivosti i snage traktora koji je vuče, mašina može da bude uskog ili širokog radnog zahvata. Uštede su višestruke zbog manjeg broja prolaza, skraćivanja vremena za predsetvenu pripremu zemljišta i zatvaranja brazde u jednom hodu. Samo na gorivu, ušteda po jednom hektaru je oko stotinu evra - predočio je Mandić.

Prvi vlasnik Mandićeve mašine postao je zemljoradnik iz Sivca Radovan Đukić, koji je „univerzalku“ kupio kreditom iz Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Pošto za Mandićevu inovaciju već postoji interesovanje u Belorusiji i Holandiji, u planu je da se u Sivcu otvori pogon ili fabrika za proizvodnju ove izuzetne mašine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: