"Besmislena akcija s Azerbejdžanom"

Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević izjavio je da nikakva državna akcija neće pomoći u podsticanju ekonomske saradnje sa Azerbejdžanom.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

13:53

Default images

Jer je, kako kaže, prvenstveno potrebno da privatnici imaju interes za poslovanje, na koje ih država ne može naterati ako im se to ne isplati.

"To su besmislene akcije, bacanje prašine u oči. U takvim situacijama potrebna je spremnost aktera iz obe zemlje na razne transakcije, a pogrešno je kada država pravi aranžmane koje bi onda privatnici trebalo da popune, jer privatnicima onda obično nedostaju motivi da bi radili", rekao je Prokopijević agenciji Beta.

Prokopijević je istakao da bi trebalo pustiti trgovinu da teče, pa će se onda videti koliko ima interesovanja.

"Sve što dolazi na državni podsticaj, to je rađeno u vreme socijalizma, ali je dalo slabe rezultate. Nikakva državna akcija tu neće pomoći", rekao je Prokopijević.

Prokopijević je naveo da država može da uzme kredit, koji obično spiska, jer kaže da će graditi put a utroši ga za kupovinu socijalnog mira.

"Od toga nikakve vajde nema. Da država dogovori koje će se količine paprike ili crnog luka izvoziti ili uvoziti, to takođe nema smisla, jer bi privatnici to već radili da imaju računa, a ako nemaju računa, država ih neće naterati, nema načina da ih natera. To su besmislene akcije, to je bacanje prašine u oči", rekao je Prokopijević.

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Tomislav Nikolić i Ilham Alijev potpisali su juče u Bakuu Deklaraciju o strateškom partnerstvu i istakli da bi taj sporazum trebalo da unapredi ekonomsku saradnju dve zemlje i poveća obim investicija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: