EBRD ulaže u Srbiju 300 mil. evra

Evropska banka za obnovu i razvoj uložiće ove godine u Srbiju 300 miliona evra kroz dvadesetak projekata, kaže direktor te institucije za Srbiju Mateo Patrone.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

13:09

Default images

On je istakao da je veoma zadovoljan načinom na koji se sredstva EBRD koriste u Srbiji.

Patrone je naglasio da će najveći deo sredstava biti uložen u transportnu i lokalnu infrastrukturu, poljoprivredu, prerađivački sektor i građevinarstvo, i da će otprilike polovina sredstava biti usmerena ka javnom, a polovina ka privatnom sektoru.

"Kada govorimo o broju finansiranih projekata, više od tri četvrtine biće u privatnom sektoru, jer su tamo zajmovi obično manji", precizirao je on.

Patrone je najavio da će trend u narednim godinama biti da sve veći deo sredstava ide u privatni sektor, a kada se pogleda dosadašnji portfolio EBRD u Srbiji, krediti su uglavnom bili namenjeni javnom sektoru i za to su, kako je naveo, postojali dobri razlozi.

"Međutim, već prošle godine veći deo sredstava EBRD otišao je privatnom sektoru - oko 58 odsto investicija", precizirao je on. Izražavajući zadovoljstvo načinom na koji se sredstva EBRD koriste u Srbiji, on je kao primer naveo saradnju sa privatnim sektorom i partnerstvo uspostavljeno sa brojnim kompanijama, kao što su Viktorija grupa, MK grupa, Beohemija, Forma ideale i druge.

Upitan o kaznenim penalima koje su platile Železnice Srbije, Patrone je istakao da nije bilo pravog problema u saradnji sa tim preduzećem, već da je sprovođenje finansiranih projekata trajalo duže nego što je trebalo, što su ljudi u Železnicama i prepoznali i preduzeli mere da se to ubrza, "što mi u potpunosti podržavamo“.

Čelnik EBRD-a u Srbiji rekao je i da je inicijativa Vlade Srbije za podršku malim i srednjim preduzećima veoma pohvalna i da bi ta institucija u njemu veoma rado učestvovala, o čemu je već počela razgovore sa vladinim zvaničnicima.

Govoreći o prognozama EBRD za Srbiju u ovoj godini, Patrone je naglasio da se očekuje rast nešto veći od dva odsto (2,1), što je više nego u drugim zemljama regiona, a taj rast trebalo bi da bude zasnovan na povećanju izvoza, delom u automobilskoj industriji, a delom u poljoprivredi, za koju je 2012. bila veoma loša godina zbog suše.

On je istakao da je srpska privreda veoma raznovrsna i da postoji veliki broj sektora koji bi mogli da budu pokretači ekonomskog rasta zemlje.

"Treba imati u vidu da je Srbija strateški pozicionirana u srcu jugoistočne Evrope, blizu je EU, ima veliki broj sporazuma o slobodnoj trgovini sa drugim zemljama u regionu i sa Rusijom, koja je značajno izvozno tržište, tako da, posmatrano sa stanovišta međunarodnih kompanija, ako želite da osnujete sedište vašeg poslovanja za neki specifičan sektor, Srbija je dobra lokacija za to ", naveo je Patrone. Patrone je napomenuo i da je EBRD vodio pregovore sa kompanijom Monsanto "sa ciljem da se farmerima obezbedi novi oblik finansiranja, kako bi se olakšao njihov položaj, ali smo na kraju zaključili da nije moguće naći finansijski model koji bi zadovoljio obe strane, zbog čega smo odlučili da pregovore obustavimo, i tako će ostati u doglednoj budućnosti".

Prema njegovim rečima, EBRD vidi mnogo potencijala u sektoru poljoprivrede i zbog toga stalno traga za inovativnim načinima da finansira privatni sektor u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: