"Prodaju EPS po bagatelnoj ceni"

Liberalno-demokratska partija je pismom od v.d.direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića zatražila detaljnije informacije o finansijskoj situaciji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

12:43

Default images

Podozrevajući da se priprema prodaja EPS-a "po bagatelnoj ceni", navodi ta partija.

Odbor LDP-a za energetsku efikasnost smatra da je nakon imenovanja Obradovića nastavljena praksa uništavanja EPS-a, konstatujući da u proteklom periodu u tom preduzeću nije sprovedena nijedna značajna meru koja bi smanjila rashode i otklonila uzroke stagnacije.

"U nedostatku ovih mera ostaje sumnja da pod izgovorom teške nasleđene situacije, pod okriljem famozne borbe protiv korupcije i tabloidne medijske kampanje koja je prati, s rukovodstvom stranke koja Vas je imenovala, ustvari pripremate prodaju EPS-a po bagatelnoj ceni", navodi LDP u otvorenom pismu.

Ta stranka smatra da ne postoje opravdani razlozi za zaduživanje EPS-a sa 440 miliona evra, jer taj dug neće moći da se servisira, već će poslužiti kao svojevrsni trojanski konj za ulazak novog vlasnika u najveće domaće javno preduzeće.

"Takav ishod, gospodine Obradoviću, predstavljao bi ruganje generacijama građana Srbije koje su stvarale sistem EPS-a. Ujedno bi imao nesagledive posledice za budući ekonomski razvoj naše zemlje. Jedino što za građanje Srbije i njenu privredu u ovom trenutku može biti gore od trenutne situacije je da se neefikasni državni monopol EPS-a zameni efikasnim privatnim monopolom", poručuje LDP.

Obradović je u četvrtak na konferenciji za novinare upozorio da je EPS-u hitno potrebno zaduženje od 50 milijardi dinara, jer bi u suprotnom kompanija već krajem marta mogla da ode u stečaj.

Obradović je apelovao na Upravni Odbor EPS-a da što pre zakaže sednicu odbora na kojoj treba da bude odobreno zaduživanje kompanije na tržištu za 50 milijardi dinara i donošenje odluka o osnivanju javnog snabdevača i operatora distributivnog sistema.

Sve te odluke Vlada Srbije je već odobrila, prihvatanjem plana poslovanja EPS-a za 2013. godinu, rekao je Obradović i ukazao da je zaduživanje EPS-a jedini način da se izbegne blokada računa, što vodi u bankrot kompanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: