Nikolić: Očekujemo vas u Srbiji!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je azerbejdžanske privrednike da dođu i ulažu u Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

11:23

Default images

On je naglasio da će prijateljstvo dveju država i njegova reč biti garant njihovog poslovanja.

"Srbija je danas veliko gradilište. Za kratko vreme smo uspeli da redefinišemo ciljeve razvoja i osnove za njihovu realizaciju. Sve smo učinili za stabilno i predvidivo poslovno okruženje u kojem ćete i vi naći svoje mesto", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, prednosti Srbije u odnosu na druge države jesu: visokoobrazovana i kvalifikovana radna snaga, odličan geografski položaj, podsticajna poreska politika i dobra zakonska regulativa.

Mi vas ne zovemo da vas prevarimo već da ostvarite profit, a mi da počnemo da radimo, rekao je Nikolić.

"Pozivamo vas da dođete u Srbiju. Naša vrata su vam otvorena. Očekujemo vas", poručio je predsednik Nikolić.

Podsetivši da je u toku realizacija deonice Koridora 11, za koji je zajam dala azerbejdžanska vlada, Nikolić je izrazio nadu da će to biti "samo uvertira za buduće projekte od obostrane koristi".

Azerbejdžanski ministar ekonomije i razvoja Šahin Mustafajev izrazio je uverenje da će poseta predsednika Nikolića i poslovni forum dati doprinos razvoju ekonomskih odnosa dveju država i stimulans za međusobne investicije.

Savetnik predsednika Srbije za privredna pitanja Predrag Mikić predstavio je okupljenim privrednicima tri projekta u koje bi mogli da
investiraju: Vrnjačka Banja, slobodna zona između Čačka i Kraljeva uključujući aerodrom Lađevci i rudnik i hidrocentralu Štavalj u blizini granice sa Crnom Gorom. Azerbejdžanske privrednike je posebno zanimalo kakve olakšice nudi Srbija stranim investitorima, da li strani investitori mogu da budu vlasnici zemljišta i nekretnina, zašto da izaberu baš Srbiju, a ne Hrvatsku ili neku drugu zemlju regiona i da li je ono u šta bi ulagali u privatnom ili državnom vlasništvu.

Predsednik Srbije je objasnio da je investitor vlasnik u zavisnosti od toga kolika je investicija. Ako je u pitanju investicija od 100 odsto, onda je i vlasništvo 100 odsto, precizirao je on, dodavši da se država ne meša, osim u slučaju da su u pitanju nalazišta ruda, minerala i dr.

Mikić je još dodao da kada je reč o posebnim olakšicama ili stimulacijama za strane investitore, Srbija u ovom trenutku ne može da daje novčane podsticaje ali da su strane investicije više nego sigurne u Srbiji.

Posle obraćanja privrednicima predsednik Srbije je posetio ambasadu Srbije u Bakuu, a obilskom Starog grada završava posetu Azerbejdžanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: