To je prvi put u istoriji EU da je novi budžet manji nego prethodni.

Sporazum je postignut posle dva dana teških pregovora, ali ostaje neizvesno da li će poslanici Evropskog parlamenta podržati mere štednje.

Zastupnici štednje bili su britanski premijer i nemačka kancelarka, a pristalice pomoći jačanja privreda bili su predvođeni francuskim predsednikom, koji je ipak priznao da je sporazum dobar kompromis.

Smanjeni su izdaci za prekogranični saobraćaj i projekte u energetici i telekomunikacijama, kao i plate zvaničnika. Međutim, manje je i novca za pomoć siromašnim zemljama ili regionima, koji su od ključnog značaja za Evropu, što je bilo predmet oštrih kritika. Mihajlo Crnobrnja sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju kaže za B92 da je prevagu odnela filozofija da se više štedi.

Prema njegovim rečima, Nemačka ima razloga da bude zadovoljna, zato što je prvi put došlo do smanjenja budžeta,ali da ni Francuzi nisu loše prošli.

Što se tiče uticaja na Srbiju, Crnobrnja kaže da je stezanje kaiša zahvatilo i pristupne fondove, da će u njima biti sada nešto manje novca tako da ćemo imati manje novčanih sredstava

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: