Imovina neće moći da se sakrije

Građani koji poseduju imovinu u zemlji i inostranstvu vredniju od 35 miliona dinara, od 15. januara, poreskoj upravi, mogu da podnesu poresku prijavu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

10:47

Default images

Na osnovu te prijave o imovinskom stanju, radiće se unakrsna provera imovine i prihoda poreskih obveznika.

Poreske prijava se odnosi na stanje imovine 1. janura 2013. godine, a krajnji rok za dostavljanje tih podataka je 31. mart.

Prvi put u istoriji, poreska uprava Srbije proveravaće da li su u skladu imovinsko stanje i prihodi poreskih obveznika. I to onih koji su u prethodnom periodu stekli imovinu vredniju od 35 miliona dinara ili 300 hiljada .evra.

Ako na osnovu prijavljenog prihoda, bude utvrđeno da obveznik nije mogao da stekne imovinu koju poseduje, sledi dodatno oporezivanje. U Poreskoj upravi kažu da su spremni i da će prikrivanje pravog stanja stvari biti nemoguće.

Ne postoji rok za provere, kontrola se nastavlja do kraja godine, a najefikasniji i najbrži način podnošenja prijave jeste elektronskim putem.

A u prijavi se dostavljaju podaci i o imovini povezanih lica, odnosno supružnika, roditelja, dece, usvojenika i usvojioca. Pored toga u poreskoj prijavi treba da se nađu podaci o nepokretnostima, akcijama i udelima u preduzećima, opremi za obavljanje delatnosti, motornim vozilima, plovilima u vazduhoplovima, štednim ulozima i gotovini, ali i imovinskim pravima poput autorskih prava, prava na patent i licencu i pravo svojine na drugim pokretnim dobrima pojedinačne vrednosti veće od 100.000 dinara.

A prema proceni analitičara nove mere treba da donesu poresku disciplinu, koja kod nas do sada nije bila na zavidnom nivou.

Najbogatiji slojevi su posebno oporezovani i drugde u svetu, kaže Nikolićeva a postoji i strogo kažnjavanje onijh koji pokušavaju da utraje porez. Mi do sada nismo imali takav zakon, i unakrsna proera imovine i prihoda je samo test koji će pokazati da li je reč o ozbiljnoj kontroli.

Ako poreznici utvrde da obveznik do 31.marta nije dostavio tačne podatke o imovinskom stanju, razlika između prijavljene imovine i stvarnih prihoda, biće oporezovana po stopi od 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: