Finansijska ponuda za C market

Belgijska kompanija Delez ponudila je za otkup društvenog kapitala beogradskog trgovinskog preduzeća "Cmarket" isplatu od 300 evra po akciji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

16:20

Default images

Tenderska komisija je danas otvorila finansijsku ponudu Deleza za otkup 16,3 odsto ukupnog kapitala "C marketa", saopštila je Agencija za privatizaciju.

Delez je jedini ponuđač na tenderu za prodaju udela u "C marketu" za koji je ukupno ponudio 9,7 miliona evra.

Tenderom je bilo propisana minimalna cena od 9,6 miliona evra za 16,3 odsto kapitala "C marketa", odnosno 295,45 evra po akciji. Rok za ocenu finansijske ponude Deleza je 30 dana.

Tender za prodaju preostalog društvenog kapitala u "C marketu" objavljen je 10. avgusta, a rok za dostavljanje ponuda je produžan tri puta, na zahtev Deleza.

Društveni kapital u "C marketu", koji nije preuzela belgijska kompanija Delez, čini 23,23 odsto ukupnog kapitala tog preduzeća.

Kako 30 odsto preostalog kapitala "C marketa", po zakonu pripada malim akcionarima, država prodaje udeo od 16,26 odsto ukupnog kapitala firme koja je sada u većinskom vlasništvu Deleza.

Podela besplatnih akcija za sadašnje i bivše zaposlene tog trgovinskog lanca predviđena je nakon okončanja tendera.

"C market" je posle potpisivanja ugovora o prodaji, dužan da donese odluku o podeli besplatnih akcija bivšim i sadašnjim zaposlenima i obavi javni poziv za upis akcija, što će biti obavljeno na oglasnoj tabli, Službenom glasniku i u jednom dnevnom listu.

Agencija za privatizaciju je obavestila male akcionare "C marketa" da nisu pozvani da svoje akcije pridruže paketu akcija koje prodaje država jer je praksa da se ugovorom o tendereskoj prodaji društvenog kapitala predvidi obaveza kupca da u određenom roku uputi ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

Cena za otkup akcija manjinskih akcionara ne može biti manja od cene ostvarene na tenderu.

U utvrđivanju minimalne cene za društveni kapital "C marketa" nije se uzimala u obzir vrednost transakcije iz 2011. kada je Delez grupa iz Belgije preuzela Delta Maksi u čijem je sastavu "C market".

Objašnjeno je da je tada prodato 100 odsto vlasništva u Delta maksiju, sa celokupnom imovinom i obavezama, i da te dve transakcije nisu uporedive. Delez je krajem jula 2011. godine kupio Delta maksi za 932,5 miliona evra, uključujući neto dug od 318 miliona. Trgovina Delez Srbija ima više od 350 prodajnih objakata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: