Jugoremedija izbegla bankrot

Bankrot zrenjaninske Fabrike lekova Jugoremedija u stečaju, na prvom poverilačkom ročištu, nije izglasan.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

15:12

Default images

Bivši radnici nadaju se nastavku proizvodnje, a po mišljenju stečajnog upravnika Radovana Savića rešenje za tu fabriku je podnošenje plana reorganizacije.

Prema rečima Savića, zainteresovani koji imaju uslove mogu podenti plan reorganizacije u roku 90 dana od dana pokretanja stečaja.

O tome hoće li to uspeti, kako je rekao, rano je govoriti, ali je bitno da zainteresovanih ima, i to od firmi koje znače, ne samo na srpskom, već i evropskom tržištu.

On je dodao da su dugovi fabrike za više od 500 miliona veći od procenjene vrednosti imovine i da je presudni faktor koji ga je opredelio da se izjasni kako postoje uslovi da se stečajni postupak okonča podnošenjem plana reorganizacije jeste veliko interesovanje firmi i postojanje tržišta.

Savić je demantovao glasine o tome da su licence Jugoremedije izgubljene, ali je rekao da postoji privremena zabrana prometom i proizvodnjom, zbog promene imena i trenutne situacije.

Na današnjem ročištu za predsednika Skupštine poverilaca izabran je Branislav Markuš jedan od bivših radnika fabrike lekova, koji je istakao da je država načinila štetu toj fabrici, ali da je sada najbitnije što postoji nada da se u njoj nastavi proizvodnja.

"Sada treba naći rešenje. Nadam se da će ovaj odbor poverilaca imati ideju, a između ostalog, mi radnici, koji smo deo poverilaca predložićemo Plan reorganizacije, da li sami ili sa nekim, ali nećemo dozvoliti da fabrika tavori, već da fabriku vratimo u život" rekao je Markuš. Vladimir Pecikoza, jedan od bivših radnika koji je izabran za člana Odbora poverilaca, rekao je da postoje tri ponude, od kojih dve vrlo ozbiljne a to su ponude farmaceutske kuće Imuna iz Slovačke i Češko-američki investicioni fond.

Stečajni upravnik Radovan Savić je predočio na današnjem ročištu da su loša privatizacija, višak broja zaposlenih, poteškoće u naplati i ekonomska kriza doveli do loše finansijske situacije.

Stečajni postupak u Jugoremediji otvoren je Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu 27. decembra prošle godine, na zahtev Hipo Alpe-Adrija banke s kojom je zrenjaninska fabrika krajem aprila prošle godine sklopila ugovor o restrukturiranju kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: