Gde "udara" porez?

Početak februara uvek je stresno vreme za sve koji zarađuju znatno iznad proseka.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 08.02.2013.

10:33

Default images

Tada statističari objavljuju podatke o zaradama za prethodnu godinu pa su poznate i glavne brojke koje se odnose na plaćanje poreza na dohodak građana.

Obveznici tog poreza postaju svi koji su zaradili makar dinar više od trostruke plate u Srbiji za prethodnu godinu. Za 2012. to je 2.067.481 dinara.

Oni koji su imali zaradu od te sume pa do šestrostruke plate, odnosno 4.134.960 dinara, platiće porez po stopi od deset posto. Svi koji su makar malo prebacili i šestostruki prosek, za isti porez će im se računati stopa od 15 procenata. Bogataši imaju rok do 15. marta da podnesu prijave.

Svi obveznici kod ovog poreza imaju pravo na brojne olakšice, recimo, za izdržavanje samog sebe, članova domaćinstva i slično. Ali sve olakšice kada se saberu ne mogu preći više od polovine dohotka koji se oporezuje.

U sumu koja se računa za oporezivanje ulaze, osim plate, i drugi prihodi, poput zarada od sporta, autorskih i sličnih honorara, prihoda od iznajmljivanja nekretnina i pokretnih stvari. Septembra prošle godine Zakon o porezu na dohodak građana je menjan.

U osnovicu sada ulaze prihodi koji se dobijaju po osnovu članstva u upravnim i nadzornim odborima i sličnim organima. Do sada su te sume imale tretman prihoda od kapitala i nisu ulazile u osnovicu za pomenuti porez. Svake godine u Srbiji enormne zarade prijavi oko 20.000 građana. Kod nas zakon ne dozvoljava javno predstavljanje, izuzev ako imućni to žele, a oni neće. Zato se o njima uglavnom zna tek zanimanje – ako ga navedu, što takođe nisu u obavezi – i mesto gde stanuju, što mora. Svake godine najviše onih koji zarađuju tako mnogo je iz Beograda i Novog Sada.

Lane je po zaradi za 2011. najbogatiji bio Beograđanin koji je zaradio više od 185,3 miliona dinara, a godinu ranije Novosađanin sa sumom od 166 miliona. Svake godine se zarađuje sve više uprkos krizi pa ostaje da se vidi da li je tako bilo i u 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: