Kupovina: Šetnjom do nižih cena

Velike razlike u cenama istih proizvoda teraju potrošače da obilaze trgovine u potrazi za jeftinijom robom, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2013.

21:23

Default images

Čak i kod najosnovnijih namirnica raspon cena od 50 do 170 dinara.

Potrošači bi u Srbiji pre kupovine trebalo dobro da prošetaju, jer su razlike u cenama istih namirnica prilično velike.

Čak i u radnjama istog prodajnog lanca, proizvodi iz jednog pogona, nude se u sto različitih cena. Razlika je trenutno najizraženija kod svežeg mesa i dostiže i do 170 dinara po kilogramu.

Najveći raspon je zabeležen kod pilećeg filea, koji u nekim radnjama staje 750, a drugim 580 dinara! Za isti iznos u pojedinim prodavnicama moguće je pazariti više i do 300 grama tih namirnica.

Kilogram svinjskog mesa u Srbiji varira od 380 do 530 dinara, a junećeg od 470 do 600. Junetina košta od 469 u Zrenjaninu, do 599 dinara u Beogradu.

Cena svinjskom mesu je od 379 u Nišu, do 529 dinara u Vranju, dok je teletina najjeftinija u Zaječaru i Zrenjaninu, gde može da se kupi po 649, a najskuplja u Nišu gde iznosi bezmalo 1.000 dinara za kilogram.

Zaječarci pileće meso plaćaju po 239, a Beograđani 378 dinara.

Visoke cenovne razlike postoje i unutar jednog grada, a to potvrđuju i poslednja istraživanja.

Asocijacija potrošača Srbije uporedila je cene mesa, hleba, mleka, šećera, pirinča, kafe, jaja, limuna, testenina u marketima u Novom Sadu - "Tempu", "Rodi", "Merkatoru", "Maksiju", "Ideji", "Univereksportu" i "Disu" i ustanovila velike razlike u cenama tih proizvoda.

"Zavisno od trgovine do trgovine, cene za istu namirnicu osciliraju do 50 dinara", kaže za "Novosti" Edina Popov, predsednica UO APOS-a.

"Naš cilj je da na osnovu tog istraživanja utičemo na fer tržište, tako što potrošačima pomažemo pri odabiru prodajnog mesta. Ujedno, utičemo da trgovci formiraju fer cene, a na osnovu prikupljenih podataka preporučujemo im da prosečnu cenu svake namirnice umanje za tri odsto."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: