Ugovor je dobar, ako je za dobrobit

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je da to telo nema ništa protiv ugovora sa kompanijom Al Dahra, ako je on za dobrobit Vojvodine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

20:02

Default images

"Nemamo ništa protiv tog posla, ugovora ako je to zaista za dobrobit svih nas - za dobrobit Vojvodine i svih zaposlenih u tih šest privrednih društava na teritoriji Vojvodine. Nadamo se da smo dali bar mali doprinos da se taj posao privede i da se od početka do kraja odradi u skladu sa zakonom", rekla je Muškinja Hajnrih.

Ona je navela da bi kancelarija pokrajinskog ombudsmana reagovala i da je Vlada Vojvodine ili novoformirana radna grupa eksperta rekla da je sve u redu u tom slučaju.

Iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana juče i u nedelju saopšteno je da su odredbe predugovora najavljenog međudržavnog sporazuma i ugovora sa Al Dahrom u suprotnosti sa zakonima o poljoprivrednom zemljištu i o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kao i da su njima povređena prava građana na imovinu, rad, jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije, ali i na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu.
Muškinja Hajnrih je navela i da su ta saopštenja "sve" od kancelarije ombudsmana u tom slučaju.

Vlade Srbije je u nedelju izdala saopštenje u kome se navodi da su apsolutno netačne informacije koje je izneo pokrajinski ombudsman da su odredbe predugovora najavljenog međudržavnog sporazuma i ugovora sa kompanijom Al Dahra u suprotnosti sa zakonima i da iza "tih napada" stoji pokrajinski odbor DS

Komentarišući to saopštenje, pokrajinska ombudsmanka je istakla da je to vrlo neobično i neprimereno saopštenje i tvrdi da se kancelarija na čijem čelu nije sama uvukla u politiku, već da ih je vlada tim saopštenjem uvukla.

Na pitanje zašto unapred kaže da će biti prekršen zakon kada dođe novi vlasnik, ona je navela da su to naveli jer u ugovoru stoji da neće biti angožovani svi zaposleni već da će se obaviti razgovori sa njima, a da u zavisnosti od utiska poslodavac ostaviti jedan broj.

"Ako u Zakonu o radu piše da je poslodavac obavezan da preuzme zaposlene i da ih angažuje ne vidim nikakvog pravnog osnova da se preuzimaju samo oni koji budu ostavili povoljan utisak", rekla je Muškinja Hajnrih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: