Srbija se ne zadužuje zbog kanala

Ministar poljoprivrede Goran Knežević kaže da da nije čuo za tvrdnje da država namerava da se zaduži za 12 mlrd. $ za izgradnju kanala od Beograda do Soluna.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.01.2013.

15:23

Default images

"Prvi put čujem za tu informaciju za 12 milijardi dolara", rekao je Knežević novinarima u Skupštini Srbije na pitanje da li su tačne tvrdnje opozicije da država planira da zemlju zaduži za 12 milijardi dolara kako bi se izgradio plovni kanal Dunav-Morava-Vardar.

Knežević je rekao i da jedan od ciljeva vlade jesu investicije, zbog čega su se članovi vlade "rastrčali po svetu" da pokušaju da ih pronadju, ali da on može da govori samo kada je reč o investicijama u poljoprivredu.

On je rekao da se razgovaralo sa kuvajtskim Fondom za razvoj i da očekuje da se u maju na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu potpiše sa njima ugovor oko nekih investicija.

"Ovih dana podiglo se mnogo prašine i oko medjudržavnog sporazuma sa Emiratima, gde takodje očekujemo sredstva", rekao je Knežević i dodao da su pogodne zemlje od kojih se očekuju ulaganja Kina i Rusija, kao i da očekuje da u narednom periodu bude velikih ulaganja u poljoprivredu budući da je to jedan od najvećih potencijala zemlje.

Ranije danas opozicija je u parlamentu kritikovala ideju izgradnje plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar ocenjujući ga nerealnim i neozbiljnim projektom, koji zemlju može "opasno" zadužiti.

"Ministar rudarstva Milan Bačević je danas u Kini, a mi iz DS-a pitamo šta će biti ako on bude uspešan? Čujemo da želi da zaduži Srbiju za dodatnih 12 milijardi dolara da bi izgradio kanal do Soluna. Ova vlada nas je već zadužila za više od dve milijarde evra za samo šest meseci", rekao je poslanik DS Božidar Đelić.

I liberali su kritikovali ideju izgradnje kanala do Soluna, nazivajući je nerealnom budući da zemlja nema nijedan resurs za realizaciju takvog projekta.

Iz Ministarstva rudarstva su, medjutim, poručili da bi izgradnjom kanala vodenim putem Srbija bila povezana sa Makedonijom, Grčkom i podunavskim zemljama, a stvorili bi se uslovi i za bolji razvoj saobraćaja i energetike.

Mnistar Bačević, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, boravi u radnoj, višednevnoj poseti Kini, gde će voditi preliminarne pregovore u vezi realizacije projekta plovnog kanala od Beograda do Soluna.

Kako se objašnjava, izgradnjom tog kanala vodenim putem bi se povezale Srbija, Makedonija, Grčka sa srednjom Evropom, podunavskim zemljama i dalje sa ostatkom sveta.

Ministarstvo je spremno, kako se navodi, da do polovine 2013. godine završi kompletnu dokumentaciju za prostorni plan područja posebne namene i da se na tom delu plovnog puta predvide svi infrastrukturni objekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: