Paori protiv prodaje zemlje

Asocijacija poljoprivrednika Banatski paori iz Pančeva saopštila je danas da su počeli prikupljanje potpisa protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

10:54

Default images

Kako se navodi, zahtevi su da se sve oranice koje mogu biti predmet prodaje, prodaju isključivo porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima do 20 hektara, a da ta zemlja ne prelazi ukupno 100 hektara lične imovine tog gazdinstva.

Udruženje traži i da se te oranice prodaju sa rokom otplate 20 godina i da se država založi da kupljene oranice budu same sebi garancija.

"Insistiramo da se u svim odborima i radnim telima Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednici budu zastupljeni najmanje 30 odsto, kao i da jedan član Asocijacija bude stalno zaposlen u Ministarstvu, kao savetnik", navodi se u saopštenju.

Banatska asocijacija poljoprivrednika "Banatski paori" pokriva 25 mesnih i opštinskih udruženja poljoprivrednika iz preko 40 naseljenih mesta iz Banata, a članovi Asocijacije obradjuju više od 200.000 hektara oranica.

"Banatski paori" ukazivali su da je sporazum Vlade Srbije sa arapskom kompanijom Al Dahra o prodaji poljoprivrednih kombinata u Srbiji štetan za državu i poljoprivrednike.
Predstavnici tog udruženja učestvovali su i na sastanaku poljoprivrednika sa ministrima Mladjanom Dinkićem i Goranom Kneževićem, nakon čega su izjavili da odustaju od najavljenih protesta, ali traže da se ponovo sastanu s predstavnicima Vlade i dobiju dodatna objašnjenja najavljenih poslova sa Al Dahrom.

Vlada Srbije navela je da država ne prodaje zemljište strancima, već 80 odsto imovine propalih državnih poljoprivrednih kombinata na osnovu zajedničkog ulaganja u kome Vlada Srbije ostaje partner sa 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: