Zemlja nije predmet restitucije

Ministarstvo finansija je saopštilo da ništa od imovine kombinata koji su predmet predugovora sa kompanijom Al Dahra iz UAE nije u procesu restitucije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

10:17

Default images

Ministarstvo finansija je reagovalo na pisanje Mađar soa da će vojvođanski Mađari biti uskraćeni za miljardu evra ako se Al Dahri prodaje zemlja po ceni između 10 i 12 hiljada evra po hekatru.

"Ukoliko imamo u vidu da vojvođanski Mađari u vidu restitucije traže povraćaj 100.000 hektara obradivog zemljišta, kao i da se Arapima zemlja prodaje po 10-12 hiljada evra po hektaru, onda se ispostavlja da je naša zajednica uskraćena za jednu milijardu evra, minimum", navodi u komentaru ovaj dnevni list na mađarskom jeziku.

U komentaru se navodi da vojvođanske Mađare naročito pogadja prodaja obradivog zemljišta, prvenstveno zbog toga što do sada nije sprovedena restitucija.

List smatra da je zbog odsustva političke volje, "nezavisno od toga koja je garnitura na vlasti", opravdana bojazan da te restitucije neće ni biti. Poraznim je ocenjeno to što u vezi sa prodajom obradivog zemljišta vlada potpuni društveni konsenzus.
"Za strahovanje je da od vraćanja imovine neće biti ničeg, jer neće više ostati od čega obeštetiti, od čega vratiti”, piše “Mađar so”.

Reagujući na pisanje ovog lista Ministarstvo finansija je saopštilo:

"Restitucija je potuno odvojen proces i ide svojim, zakonski propisanim tokom. Stoga je bespredmetno porediti proces restitucije i investiranje u poljoprivredu Srbije", navedeno je u saopštenju.

Ponovo ističemo da će dogovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima srpskoj poljoprivredi doneti istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje, i to ne samo u Vojvodini, već i u centralnoj Srbiji, dodaje Ministarstvo.

Na taj način za samo tri godine povećaće se broj hektara koji se navodnjava na čak 300.000, saopštilo je ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: