Ako može London, može i Obrenovac

Član Predsedništva URS Miroslav Čučković izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom Vlade UAE i ocenio da su kritike tog aranžmana "besmislene".

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.01.2013.

15:30

Default images

"Svi koji kritikuju predugovor sa Emiratima samo žale što ga nisu sami sproveli, jer ovo je najbolji mogući aranžman. Ako Londonu ne smetaju investicije šeika Muhameda, zašto bi smetalo Obrenovcu", rekao je Čučković tokom posete poljoprivrednom kombinatu AD „Dragan Marković" u Ratarima.

Prema njegovim rečima, Emirati su ponudili kredit na deset godina sa tri godine grejs perioda, za obnovu mehanizacije, što će doprineti da svi prinosi u Obrenovcu budu maksimalno iskorišćeni.

Apsolutno svaki dinar koji bude investiran u dodatne poljoprivredne kapacitete obrenovačkih poljoprivrednika biće dobro iskorišćen, poručio je Čučković.

"Po aranžmanu koji je zaključen izmadju Vlade Republike Srbije i UAE, Obrenovac će postati ne samo energetska prestonica Srbije, već i veliki poljiprivredni centar", ocenio je zvaničnik i dodao da će za 1.300 hektara Obrenovac dobiti gotovo dve milijarde dinara i isto toliko novca za ulaganje u sisteme za navodnjavanje.

Podsećajući da je to preduzeće u prethodnoj godini bilo na kolenima zbog suše, on je naveo da će sistemi za navodnjavanje dati priliku i da se poveća nivo proizvodnje i da se ovo preduzeće "vrati na staze stare slave", s obzirom da u njemu radi 270 radnika, a u zlatno doba je radilo gotovo 700.

"Naš cilj jeste da još 500 gradjana radi u ovoj kompaniji, a da one parcele koje su davane bez zakupa sada idu na licitaciju kako bi obrenovački poljoprivrednici mogli da konkurišu", rekao je Čučković, koji je i predsednik opštine Obrenovac.

On je izrazio uverenje da će Posavina i područje Obrenovca u narednom periodu da izveze velike količine hrane, ne samo za Srbiju i Balkan, već za celu Evropu.

"Ovo je naš najbolji projekat, kako za radnike i preduzeće, tako i za državu i šire okruženje, jer nastavljamo sa svim delatnostima, ali na jednom višem nivou. Imamo nove programe, pre svega za navodnjavanje, kao i nove voćnjake, novu mehanizaciju", dodao je Čučković.

Ugovorom je predvidjeno da se novo preduzeće potrudi da preuzme maksimalan broj radnika, tako da će za sve kvalitetne radnike biti mesta u novom preduzeću“, rekao je Dragan Milijančević, direktor PK Dragan Marković.

"Mi smo napravili novi socijalni program i kolektivni ugovor za novo preduzeće, i kompletan menadžment svih preduzeća se složio da ovako dobar program ne sme imati na sebi mrlju da smo radnike ostavili na cedilu", poručio je on.

Kako je dodao, mora se zbrinuti svaki radnik, bez obzira na njegov trenutni status, a predvidjaju se i ulaganja za sisteme za zalivanje, čišćenje, kopanje kanala, nabavku nove opreme i instalaciju nove opreme na 300 hiljada hektara."

Milivojčević je precizirao da će u prvoj fazi ulaganje iznositi 100 miliona evra, od toga 80 miliona će ići u investiciona ulaganja, a 20 miliona u obrtna sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: