Dobijamo posao od milijardu dolara

Jedna velika domaća kompanija treba da potpiše ugovor vredan milijardu dolara za izgradnju vojno-medicinskih kapaciteta u jednoj afričkoj državi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.01.2013.

13:03

Default images

Kako je najavio ministar odbrane Aleksandar Vučić, Srbija nikada nije imala više ponuda iz inostranstva za izgradnju vojno-medicinskih kapaciteta i prodaju oružja, zbog čega se, u okviru reforme sistema odbrane, u budućnosti najviše mora raditi na obrazovanju i osvajanju novih znanja u vojsci i namenskoj industriji.

"Možemo da se ponosimo ljudima koji su u stanju, ne samo da na visokom tehničkom nivou unapredjuju naše naoružanje, već i da kombinujući ruske i NATO standarde ponude nešto novo što bi bilo interesantno na tržištima širom sveta", rekao je Vučić obraćajući se polaznicima druge klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja.

On je, medjutim, konstatovao da u delovima namenske industrije i dalje vlada mentalitet iz prošlosti, i da menadžment nekih fabrika i dalje ne pokazuje inicijativu već očekuje da Ministarstvo odbrane brine o ocijalnm potrebama njihovih radnika.

Vučić je, osvrćući se na doprinos sistema odbrane spoljnopolitičkom rejtingu Srbije, istakao da prvi put država ima istinski dobre odnose sa svima, da istovremeno ide ka EU i da sa Ruskom Federacijom saradjuje na nivou kojim su obe strane zadovoljne, o čemu svedoči i poseta novog ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua najavljena za mart.

"Mi ne možemo da idemo u vojne blokove, ali možemo da saradjujemmo sa svima na najbolji način. Naš je posao da vodimo računa o interesima Srbije, poštujemo i Ameriku i Rusiju, sve naše prijatelje, ali naš prevashodni posao je da volimo i štitimo Srbiju", rekao je Vučić.

Otvorenost Srbije za saradnju sa svima, kako je konstatovao, potvrdjuje i činjenica da su u ovogodišnjoj klasi Visokih studija bezbednosti i odbrane i polaznici iz regiona.

"Uveren sam da su ove implikacije rada ove škole važnije od onoga što bavljenje pitanjima bezbednosti nosi sa sobom - a to su obrazovanje i poruka koju istinski šaljemo saradjujući sa svima u regionu, u iskrenom odnosu i odnosu poštovanja. Ne moramo da se grlimo i ljubimo ali moramo da se poštujemo", objasnio je Vučić.

Prem njegovim rečima, od ekonomske baze društva važnije je obrazovanje, jer je države i u najtežoj ekonomskoj situaciji imaju šanse ukoliko svoj razvoj zasnivaju na znanju.

"Zahvalan sam prethodnicima na izvršenoj profesionalizaciji sistema odbrane, ali to je samo jedan deo. Mnogo je važnije ono što je pred nama kao najvažniji zadatak, a to je dodanta edukacija i sticanje znanja i obrazovanja za sve pripadnike VS", rekao je Vučić, objasnivši da je to najvažniji segment procesa modernizacije vojske.

Ove godine u drugoj klasi VSBO na usavršvanje je upućeno sedam pripadnika ministarstava i agencija Vlade Srbije, pet pripdnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i po jedan predstvnik Republike Slovenije, Hrvatske i BiH.

Polaznici će za vreme studija, koje će trajati od 21. januara do 5. jula, biti osposobljeni za uspešno praćenje savremenih trendova u domenima bezbednosti i odbrane i davanje doprinosa ostvarivanju ciljeva defnisanih u Strategiji nacionalne bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: