Dolazak investitora zavisi od MMF-a

Razgovori vlasti sa MMF-om o sprovođenju makroekonomske politike mogu dati veoma snažan i pozitivan signal investitorima.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2013.

14:56

Default images

Kako je izjavila izvršni direktor Saveta stranih investitora (FIC) Ana Firtel, stav MMF o ekonomskoj situaciji u Srbiji će uticati na odluke investitora koji su već prisutni u našoj zemlji, ali i onih koji su zainteresovani za nova ulaganja.

Postoji veliki potencijal za nove investicije u Srbiji u 2013. godini, ali konkretan rezultat zavisi od poslovnog okruženja i koliko će srpska administracija biti spremna da efikasno odgovori na interes investitora, dodala je Firtel.

Suštinski, konkurentnost Srbije će zavisti od brzine sprovođenja strukturnih reformi, poboljšanja poslovne klime i napretka u boljem sprovođenju zakona.

Prema njenim rečima, na visinu novih investicija uticaće i dinamika procesa privatizacije i rešavanje problema velikih sistema kao što je Železara Smederevo.

Kako je Firtel istakla, očekuju se ulaganja u oblasti energetike, železnice, telekomunikacija i IT sektora, prehrambene i prerađivačke industrije, agrara...
"Ne bi mogla da kažem da li će taj iznos investicija biti na kraju godine dve i po milijarde evra ili ne, ali u svakom slučaju, potencijal postoji", istakla je ona.

Firtel je rekla da je Vlada Srbije donela važne odluke ali dosta zavisi od toga, kako ce se one u praksi sprovoditi.
"Koliko vlada bude dosledna u ostvarivanju postavljenih ciljeva, zavisiće i poverenje koje investitori imaju u predvidivost okruženja, što suštinski utiče na odluke za nova ulaganja i poslovanje", objasnila je ona.

Izvršna direktorka FIC je napomenula da je 2012. godina bila dosta teška i da je globalna kriza i kriza u EU ostavila posledice i imala negativan efekat na srpsku privredu dok je makroekonomski disbalans otežao uslove poslovanja.

Firtel je ukazala da je Vlada Srbije na početku mandata donela veoma važne odluke kojima je suštinski stabilizovala javne finansije, kao i promene u oblasti poreske politike, što je FIC i pohvalio.

On je, međutim, istakla da se lane nisu desile velike sistemske reforme, što je posledica političkih promena i izbora, napomenuvši da je 2013. godina, u kojoj postoji veći prostor za reforme.
"Mi se kao Savet stranih investitora nadamo da će vlada taj prostor iskoristiti i spremni smo da damo doprinos, da aktiviramo znanja 130 kompanija članica i ponudimo rešenja neke od problema sa kojima se srpsko tržiste suočava", kazala je Firtel.

Ona je podsetila na neophodnost reformi i penzionog i zdravstvenog sistema, radnog prava, oblasti građevine, poboljšanju sprovođenja zakona i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom.
"Veoma je važno, napraviti tržište rada fleksibilnijim uz puno uvažavanje kako prava zaposlenih tako i prava poslodavaca jer je to prostor koji ovo tržište može da učini atraktivnijim za investitore", objasnila je ona.

Firtel je poručila da je važno raditi na smanjenju birokratije u toj oblasti jer se dešava da određeni propisi previše zadiru u rad firmi, a ne doprinose zaštiti prava radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: