Spor ombudsmana i Vlade oko ugovora

Dok ombudsman tvrdi da su odredbe predugovora sa Al Dahrom nezakonite Vlada to negira.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.01.2013.

13:31

Default images

Odredbe predugovora, najavljenog međudržavnog sporazuma i ugovora sa kompanijom Al Dahra, u suprotnosti su sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, i kao takvi mogu izazvati štetu našim građanima, saopšteno je danas iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana.

"Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje da vlasnik poljoprivrednog zemljišta ne može biti strano fizičko, odnosno pravno lice i da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ne može otuđivati, i da ova odredba Zakona štiti naše građane i preduzeća", navedeno je u saopštenju ombdusmana koji je, kako se navodi, ovo pitanje razmatrao na zahtev individualnih poljoprivrednika, udruženja i u interesu svih građana.

U saopštenju se navodi da "Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, propisuje zabranu otuđenja i opterećenja podržavljene imovine, od stupanja na snagu tog zakona imovina koja je oduzeta bivšim vlasnicima ne može biti predmet otuđivanja, hipoteke ili zaloge, do pravnosnažnog okončanja postupka po zahtevu za vraćanje".

Zakon propisuje, kako se dodaje, da je svaki akt otuđenja i opterećenja imovine koji je suprotan ovoj odredbi ništavan.

Pokrajinski ombudsman je ovo pitanje razmatrao na zahtev individualnih poljoprivrednika, udruženja i u interesu svih građana, a kako se ističe u saopštenju, obaveza ombudsmana je da o nalazu obavesti javnosti i da podseti sve zainteresovane građane da pojedinačna mišljenja i zaštitu prava i imovine mogu zatražiti kod te institucije.

Vlada Srbije je, međutim negirala tvrdnje pokrajinskog ombudsmana u Vojvodini.

"Međudržavni sporazum je pravni osnov i po Ustavu je iznad svih ostalih zakona, to znaju i studenti prava, te bi i pokrajinski ombdusman trebalo to da zna, što navodi samo na sumnju da je politički instruisan", istaknuto je u vladinom saopštenju.

Vlada je podsetila da će ugovor sa Al Dahrom iz UAE stupiti na snagu kada bude potpisan međudržavni sporazum sa tom zemljom i kada on bude ratifikovan u Skupštini Srbije.

Kako je navela vlada, država ne prodaje zemljište strancima, već 80 odsto imovine propalih državnih poljoprivrednih kombinnata na osnovu zajedničkog ulaganja u kome Vlada Srbije ostaje partner sa 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: