U Kinu, pa kanalom menjamo Evropu

Ministar prirodnih resursa Milan Bačević ide u posetu Kini, gde će sa predstavnicima kompanija razgovarati o izgradnji plovnog kanala Beograd-Solun.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2013.

11:35

Default images

Bačević će se, prilikom boravka u Pekingu, sastati sa zvaničnicima kineske Vlade i predstavnicima kompanija, koje su zainteresovane za saradnju ili strateško partnerstvo na realizaciji projekta plovnog kanala Beograd-Solun, najavilo je to ministarstvo.

Ovaj infrastukturni projekat, značajan je ne samo za Srbiju i Balkan, nego i šire, s obzirom da je predviđeno da prolazi kroz Srbiju, Makedoniju do luke Solun u Grčkoj, navodi se u saopštenju.

Bačević će prilikom posete Kini, dogovoriti potpisivanje Protokola o razumevanju sa državnom kineskom kompanijom ''China Gezhouba Group Corporation'', na osnovu koga će potom biti urađena studija izvodljivosti za taj projekat.

Bačević je, kako je saopšteno, najavio da će to ministarstvo početi izradu prostornog plana područja posebne namene za taj projekat.

''Prostorni plan za projekat koji će se zvati plovni kanal Beograd-Solun, treba da pokrije površinu od oko 10.500 kvadratnih kilometara, koji će znatno promeniti ekonomske, političke, geostrateške i geopolitičke odnose u Evropi, istovremeno obuhvatajući stanovništvo na području od Nemačke do Egejskog mora'', istakao je Bačević.

Posebno je značajno, kako se navodi, da Srbija prepozna svoj interes u tom projektu i da na realizaciji tog plovnog kanala, budu angažovane domaće kompanije u što većem obimu.

''Taj projekat predstavlja veliku razvojnu šansu Srbije i veoma je važno da je na najbolji mogući način iskoristimo'', rekao je ministar Bačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: