Vraćeno 10.000 limuzina "na lizing"

Kompanije koje se bave finansijskim lizingom veoma su teško podnele krizu. Već nekoliko godina raste broj onih koji ne mogu da ispune obaveze.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.01.2013.

12:33

Default images

Da bi pomogla tim kućama u teškim vremenima, Narodna banka Srbije ukinula je obavezu lizing kompanija da drže novac na posebnim računima.

Po podacima sajta kompanije Auto portal,preko kojeg se mogu kupiti vozila oduzeta zbog neplaćanja rata, lane je lizing kućama u Srbiji vraćeno 10.000 automobila.

Naravno da sve te limuzine nisu lane i kupljene, ali je očigledno da je prošle godine kap besparice prelila čašu pa su raskidani lizing ugovori sklapani i pre tri godine, ali i prošle...

Direktor IT-sektora ove kuće Milan Viland kaže da je glavni razlog to što klijenti više nisu mogli da plaćaju lizing rate. Srbija s te strane nije usamljena, a Auto portal će ove godine proširiti posao i na Crnu Goru.

Što se tiče ponude na prodaju automobila koji su vraćeni s lizinga, ona je na portalu bolja nego u bilo kojoj auto-kući ponaosob.

Za građane, ali i privrednike, kupovina na lizing bila je najpopularnija baš za automobile i dostavna vozila. Lane je ukinuta carina za deo vozila koja se uvoze iz EU i ona će po tom osnovu uvoznicima biti jeftinija dva i po odsto. Međutim, pošto je za njih PDV nedavno povećan dva procenta, u lizing kućama smatraju da će sve ostati gotovo isto.

Gde koči?

"Kod nas je oporezovana naknada na lizing. To je kao kada bi klijenti banaka plaćali porez na kamatu. Takav tretman uticao je na to da ponude lizing kuća u odnosu na banke postanu manje konkurentne", objašnjava Božana Jakešić iz Privredne komore Srbije.

"Mi se već godinama borimo za to da se to ukine, ali pomaka nema. Šteta, jer je pre krize ova grana mnogo obećavala: sve do 2008. smo beležili više stope rasta od bankarskog sektora. Osim promena propisa o oporezivanju, za razvoj ove grane je važno da se privrednici više zainteresuju za nabavku opreme".

O tome kako se preživljava u ovom sektoru predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija lizinga Bojan Baša kaže:

"Poslovni pokazatelji govore da je ukupna aktiva lizing sektora u Srbiji za prvih devet meseci pala 5,8 odsto. Likvidnost je ključni problem. Iznos kašnjenja klijenta u ispunjavanju obaveza dostigao je 16 odsto bruto potraživanja. Nismo optimisti: pad prodaje novih vozila u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu je 25 odsto. Mere NBS-a o oslobađanju od obavezne rezerve doprineće jačanju likvidnosti lizing sektora, a to može kreirati dodatni potencijal za finansiranje privrede. Bilo bi dobro da se ukine PDV na lizing naknadu".

Baša objašnjava da među lizing kompanijama vlada velika konkurencija, a činjenica da ne postoje ozbiljna investiciona ulaganja dovodi do nerealno niskih lizing naknada.

Snalaženje dobro dođe, a jedna od kuća koja tu prednjači je Inteza lizing.

"Već pri prvim nagoveštajima finansijske krize mi smo više nudili programe za komercijalna vozila i mašine. To prilagođavanje pokazalo se kao dobar potez", kaže direktor sektora za upravljanje proizvodima u prodaji u Inteza lizingu Ivan Jauković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: